Schwarzenberg: Útok na Írán by byl katastrofou

Jeruzalém - Jakýkoli ozbrojený zásah proti Íránu bude katastrofou. V rozhovoru pro izraelský deník Haarec to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který byl na třicetihodinové návštěvě Izraele a palestinských území. Schwarzenberg řekl, že žádal Evropskou unii, aby vyvinula větší tlak na Teherán, a zabránila tak použití síly při řešení konfliktu kolem íránského jaderného programu.

„Pojedeme-li kolem příští benzinové pumpy, bude tam varování, abychom se nepřibližovali s otevřeným ohněm. Blízký východ je taková čerpací stanice celého světa, tady se s otevřeným ohněm nechodí. Válka je ospravedlnitelná jen za mimořádně krajních podmínek. Nelze ji začít jen tak, a to myslím vážně,“ řekl Schwarzenberg.

Schwarzenberg jednal s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou i s vůdcem koaliční strany Likud Benjaminem Netanjahuem, jemuž dávají předvolební průzkumy největší naději na vítězství v únorových volbách. Schwarzenberg doufá, že Netanjahu bude pokračovat v mírových rozhovorech s Palestinci, které obnovila vláda Ehuda Olmerta.  

Netanjahu mírové rozhovory s Palestinci zatím nepodporuje a chce je nahradit jednáním o ekonomické spolupráci, aby zlepšil hospodářské poměry na palestinských územích. Schwarzenberga ale ujistil, že tento „ekonomický mír“ není náhražkou politických rozhovorů. Díky němu se prý má vybudovat základ a atmosféra pro kvalitnější mírová jednání.