Pentagon: Zkouška protiraketového systému proběhla úspěšně

Washington - Americká armáda v pátek vyzkoušela svůj protiraketový systém. Podle Pentagonu vypálila armáda raketu a ta zasáhla cvičný cíl. USA budují protiraketový deštník na obranu před takovými zeměmi jako je například Severní Korea nebo Írán.

Mluvčí Pentagonu Bryan Whitman dnes oznámil, že USA provedly úspěšnou zkoušku svého protiraketového obranného systému. Cvičnou raketu vypálila armáda z Aljašky z ostrova Kodiaku, protiraketová střela pak odstartovala z letecké základny Vandenberg v Kalifornii.  

USA chtějí vybudovat svůj protiraketový systém i ve střední Evropě. V Polsku má vzniknout protiraketová základna. V Česku pak USA vybudují radar. Proti této iniciativě dlouhodobě vystupuje Rusko, které se obává, že bude systém namířený proti němu. Washington Moskvu ale uklidňuje, že deštník má USA a jejich spojence ochránit před útoky z takových zemí, jako je například Írán.

Úřady tvrdí, že šlo o realistickou simulaci možného raketového útoku. Za posledních devět let provedly Spojené státy celkem už 12 zkoušek svého protiraketového systému, z toho sedm pokusů bylo úspěšných.

Podle zástupce českého velvyslance v USA Jaroslava Kurfürsta, který zkoušku sledoval ve washingtonském ústředí protiraketové agentury MDA, byl test „mnohem komplexnější“ než předchozí. Obsahoval totiž i falešné cíle, kde obranná střela musela rozpoznat správný cíl. Tato skutečnost se stala terčem kritiky odpůrců protiraketového systému.

Zúčastnila se jí i demokratická poslankyně Ellen Tauscherová, která prosazuje, aby celý systém byl podroben více testům. Podobně jako ona klade i příští demokratická administrativa velký důraz na technickou schopnost celého projektu.

Nově zvolený americký prezident Barack Obama protiraketový systém v zásadě podporuje, dal však najevo, že mu dá definitivní zelenou po prokázání, že systém je efektivní a že právě tato technologie dokáže Spojené státy a jejich spojence skutečně ochránit.