Poprvé po desetiletích ruská válečná loď v Panamském průplavu

Colon (Panama) - Poprvé po 64 letech proplula ruská válečná loď Panamským průplavem. Ruský torpédoborec-stíhač ponorek Admirál Čabaněnko, který se účastnil vojenských manévrů ve Venezuele, vplul v noci na dnešek SEČ do průplavu z atlantické strany a po několika hodinách dosáhl Tichého oceánu. Oznámil to z paluby lodi zpravodaj agentury ITAR-TASS.

Admirál Čabaněnko na osmdesátikilometrové trase průplavem zvládl tři zdymadla, která jej vynesla 26 metrů nad hladinu moře a zase spustila na nulovou výšku, avšak již na pacifické straně.

„Neoficiální přátelská návštěva Admirála Čabaněnka v Panamě má bez zveličování historický význam,“ prohlásil ruský velvyslanec ve středoamerické zemi Jevgenij Voronin. „Bylo to poprvé po mnoha letech, co ruská válečná loď proplula kanálem,“ dodal.

K obdobné události v průplavu došlo naposledy v roce 1944 během druhé světové války, kdy byly USA a SSSR součástí protihitlerovské koalice a kdy čtyři sovětské ponorky po opravách v docích propluly Panamským průplavem rovněž z Atlantiku do Tichomoří.

Ruský torpédoborec zakotví v ex-americké základně

Po cestě průplavem zamířil Admirál Čabaněnko k panamskému přístavu Balboa, nedaleko kterého leží bývalá americká základna Rodman. Tam ruská loď zakotví a zůstane až do 10. prosince. Základna sloužila americkému námořnictvu až do roku 1999, kdy byla předána Panamě.

Ruský torpédoborec má na palubě 451 mužů posádky. Během pětidenního pobytu v panamském přístavu loď doplní zásoby a posádka se bude moci seznámit s místními pamětihodnostmi. Naplánováno je také mnoho setkání s místními obyvateli včetně fotbalového a volejbalového zápasu s výběrem panamského námořnictva. V Panamě se právě odehrávají „dny Ruska“.

Rusko-venezuelské vojenské cvičení v Karibském moři skončilo v úterý. Byly to první manévry tohoto druhu, které se konaly v oblasti tradičně považované za předpolí Spojených států. Cvičení se konalo v období zvýšeného napětí mezi Moskvou a Washingtonem, které vyvolávají plány USA vybudovat ve východní Evropě protiraketový štít.