Atentátník z Bombaje požádal Pákistán o právní pomoc

Bombaj - Jediný z atentátníků, který byl dopaden živý při listopadových teroristických útocích v Bombaji, podle indické policie požádal písemně pákistánské úřady o právní pomoc. Islámábád ale podle agentury AP zatím odmítal tvrzení indických vyšetřovatelů, že Muhammad Amir Kasab má pákistánské občanství, protože pro to údajně není dost důkazů. Podle indického vyšetřovatele Kasab žádost adresoval pákistánskému konzulátu. Dopis prošel indickými vládními úřady a zatím není jasné, zda byl předán Pákistáncům. Kasabovu obhajobu už odmítlo několik indických právníků.

Policie dnes rovněž zveřejnila další detaily z Kasabova výslechu. Atentátníci se údajně chystali udeřit na Bombaj už o dva měsíce dříve, 27. září. Z blíže neupřesněných důvodů ale byl teroristický útok odložen. Kasab se prý také přiznal, že podle původního plánu měl společně s dalším atentátníkem vzít na bombajském nádraží několik rukojmí a vznést politické požadavky na indickou vládu. Nakonec ale oba muži žádného zajatce nezadrželi a postříleli na nádraží několik desítek lidí.

V Bombaji zatím pokračuje rekonstrukce míst, která byla poškozena při útocích. Hotel Tádžmahal, kde se část teroristů bránila policii, dnes oznámil, že 21. prosince znovu otevře jedno své křídlo. Rekonstrukce hlavní části, která byla značně poničena střelbou, granáty, plameny i vodou ale ještě zdaleka není dokončena a majitelé hotelu dosud neoznámili, kdy očekávají jeho úplné otevření.

Celkem při listopadových atentátech zahynulo během tří dnů na 170 lidí. Útoky provedla desetičlenná skupina a Kasab jako jediný přežil. Indické úřady už devět mrtvých teroristů identifikovaly a podle nich jsou to všichni Pákistánci. Strůjcem útoků byla podle Dillí teroristická skupina Laškare tajjaba. Pákistán uvalil domácí vězení na vůdce této organizace, jejímž programem je boj o odtržení indické části Kašmíru od Indie a připojení tohoto území k Pákistánu.