Izrael propustil 224 palestinských vězňů

Jeruzalém - Izrael dnes propustil 224 palestinských vězňů. Jde o gesto podpory palestinského prezidenta Mahmuda Abbáse. Propuštění vězňů mu přislíbil úřadující izraelský premiér Ehud Olmert v polovině listopadu.

Nikdo z propuštěné skupiny nebyl zapleten do smrtících útoků na Izraelce a nikdo také není členem islamistického hnutí Hamas, které se násilnou cestou zmocnilo vlády v pásmu Gazy v červnu loňského roku, uvedly tiskové agentury.

Původně se mělo dostat na svobodu 227 Palestinců, osvobození tří z nich ale izraelské úřady znovu prověřují. Většina vězňů byla zadržována v izraelské káznici Ofer nedaleko palestinského města Ramalláh na okupovaném západním břehu Jordánu, 18 z nich pobývalo ve věznici v jihoizraelském městě Aškelon, odkud míří do svých domovů v pásmu Gazy. 

Vězně měl Izrael propustit už minulý týden v úterý v den muslimského svátku oběti, nakonec ale došlo k odkladu. Za odkladem stál nejspíše i nátlak prezidenta Abbáse. Ten chce gesto náležitě využít, ale protože minulý týden nebyl v zemi, lidé z jeho okolí požádali o odklad.

V izraelských věznicích je celkem 11 000 Palestinců.