Britský premiér po schůzce s Topolánkem podpořil české předsednictví EU

Londýn - Britský premiér Gordon Brown podpořil české předsednictví Evropské unii. Nemá prý strach, že by země svou nastávající roli nezvládla. Brown to řekl po setkání s českým předsedou vlády Mirkem Topolánkem v Londýně. "Bude to první české předsednictví a věřím, že bude úspěšné a bude také důležité nejen pro Česko, ale také pro Evropu. Premiér Topolánek má naši podporu," prohlásil po schůzce Brown. "Evropská unie bude v dobrých rukou. Podporuji české priority - tedy důraz na ekonomiku, energetiku, boj se změnou klimatu a důraz na vnější vztahy, zejména s východem Evropy," doplnil britský premiér.

Český premiér Topolánek zdůraznil, že britské a české zájmy jsou dlouhodobě velmi podobné a v zahraniční politice skoro shodné - ať jde o rozšíření EU na Balkán, o vstup Turecka nebo o důraz na transatlantické vztahy.

Topolánek: Já jsem v Londýně žádnou evropskou vlajku neviděl

Premiér Brown přislíbil také účast na summitu východoevropského partnerství, kterému má ČR předsedat. Došlo i na otázku, co si britský premiér myslí o kritice českého prezidenta. Tomu francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyčetl, že nechce na Pražském hradě vyvěsit evropskou vlajku. Brown se k tomuto tématu nevyjádřil. Komentář si ovšem neodpustil český premiér. „Projížděl jsem Londýnem a žádnou evropskou vlajku jsem neviděl. Když jsem byl nedávno v Paříži, na paláci, kde jsme jednali, byla obrovská francouzská vlajka a dole se krčila jedna malá evropská,“ prohlásil Topolánek.

Podle slov zpravodaje České televize Bohumila Vostala přijel Topolánek do Británie ve chvíli, kdy se Gordon Brown jeví jako nejbližší partner francouzského prezidenta Sarkozyho, který Česku předsednictví předává. Evropský tisk v posledních dnech spekuloval o tom, že Nicolas Sarkozy se bude jen nerad vzdávat svého unikátního postavení v době globální ekonomické krize, a to samozřejmě na úkor Česka.

Topolánek s Brownem se během dnešní schůze také věnovali přípravě summitu skupiny největších světových ekonomik, který bude začátkem dubna v Londýně a na němž bude EU zastupovat právě Česká republika. Topolánek rovněž prohlásil, že prioritou českého předsednictví bude také dojednat na nadcházejícím summitu v Kodani nástupce Kjótského protokolu o emisích skleníkových plynů.

Topolánek: Schválení Lisabonu souvisí s radarem 

Topolánek večer poprvé otevřeně přiznal, že schválení Lisabonské smlouvy v českém parlamentu závisí na schválení smlouvy o americkém radaru. Uvedl to v rámci přednášky na londýnské Vysoké škole ekonomické (London School of Economics), kterou spolupořádal britský list Financial Times. Podle Topolánka je americký radar „výnosem“ pro Česko, zatímco Lisabonská smlouva „akceptovatelným nákladem“.