Raúl Castro je ochoten pustit disidenty a politické vězně

Brasília - Ochotu propustit disidenty a politické vězně dnes vyjádřil kubánský vůdce Raúl Castro. Šlo by o gesto dobré vůle, které by při podobném americkém kroku, tedy propuštění pěti Kubánců odsouzených v USA v roce 2001 za špionáž pro Havanu, mohlo podle něj znamenat začátek usmiřování mezi USA a Kubou. Castro to řekl novinářům během návštěvy v brazilském hlavním městě Brasília, přičemž dodal, že taková vzájemná gesta by mohla "vydláždit cestu" k rozhovorům mezi ním a budoucím americkým prezidentem Barackem Obamou.

Agentura Reuters Castrův výrok označila za „nejkonkrétnější nabídku na uvolnění vztahů se Spojenými státy od zvolení Obamy příštím prezidentem USA“. Castro již před měsícem naznačil, že je otevřený setkání s Obamou. To by se podle něj mělo uskutečnit na neutrální půdě.

Také Obama již řekl, že změní politiku vlády dosavadního prezidenta George Bushe, jež omezovala návštěvy amerických Kubánců i zasílání hotovosti příbuzným na ostrově. Hodlá ale zachovat hospodářské embargo jako prostředek pro ovlivnění demokratických změn na ostrově a nepodpoří zrušení embarga, dokud Kuba nepropustí všechny politické vězně. Právě na tuto Obamovu podmínku dnes Castro reagoval.