V Británii odsoudili dva teroristy, jeden z nich dostal doživotí

Manchester - Třiatřicetiletý britský muslim pákistánského původu Rangzieb Ahmed dostal u britského soudu trest doživotí za to, že byl členem teroristické sítě a verboval lidi do teroristických buněk. Další muslim Habib Ahmed si za své aktivity v rámci al-Káidy odsedí deset let.

Britský soud usvědčil Rangzieba Ahmeda z členství v al-Káidě a z řízení teroristické buňky, která měla plánovat útok v zámoří. Proto mu soudce vyměřil doživotní trest. Podle agentury Reuters jde o vůbec prvního člověka, který byl shledán vinným z vedení teroristické organizace v Británii.

Soudce dnes uvedl, že Rangzieb Ahmed je mimořádně nebezpečný muž. „Nebyl jste pouhým bezvýznamným členem al-Káidy, teroristické sítě, která je připravena zabíjet a mrzačit nevinné lidi, aby dosáhla svých cílů,“ prohlásil soudce a dodal, že navíc terorista sháněl po celém světě lidi do buněk al-Káidy.

Podle důkazů předložených prokuraturou byl Rangzieb Ahmed navíc v těsném kontaktu s vysokými vůdci al-Káidy, mimo jiné i s Hamzou Rabíjou, který údajně býval zástupcem Usámy bin Ládina.  

Britská policie sledovala Rangzieba Ahmeda několik let. V roce 2005 se podezřelý vydal na cesty do Jihoafrické republiky, jeho cesta měla skončit v Pákistánu. Policistům se tehdy podařilo prohledat jeho zavazadla, ve kterých nalezli důkazy o napojení Ahmeda na al-Káidu. Nalezli totiž zápisníky, ze kterých čerpali důležité informace. Pátrání pak pokračovalo ve Velké Británii. Zatčen byl loni v Pákistánu, odtud byl poté vydán do Británie. Vězněn bude v běžné věznici se zvýšenou ostrahou, kde se ho budou snažit převychovat.   

Ahmedův komplic, devětadvacetiletý Habib Ahmed, který není Rangziebovým příbuzným, dostal dnes u britského soudu desetiletý trest. Větší část dostal za členství v al-Káidě. Za to si odsedí devět let. Jeden rok potom dostal za to, že u sebe skrýval diáře, v nichž byly neviditelným inkoustem zapsány informace o příslušnících al-Káidy.