Při americkém raketovém útoku v Pákistánu zemřelo sedm lidí

Islámábád - Americké bezpilotní letouny zasáhly raketami dva cíle v severozápadním Pákistánu. Podle tamní rozvědky zabily střely minimálně 7 lidí. Američané útočí na radikály z Talibanu v Jižním Vazíristánu u afghánské hranice od konce léta. Pákistán zásahy ostře odsuzuje, tvrdí, že příliš často umírají civilisté a že se tím tamní obyvatelstvo radikalizuje.

Podle vesničana Jara Mohammada byl při náletu zničen pevnosti podobný dům a místní představitelé hnutí Taliban z jeho trosek vytáhli sedm těl. Úder potvrdili i pracovníci pákistánské rozvědky, kteří si nepřáli být jmenováni.

Spojené státy uskutečnily od poloviny letošního srpna údajně až tři desítky útoků na severozápadní Pákistán. Ostřelování směřuje na úkryty ozbrojenců radikálního hnutí Taliban a teroristické sítě al-Káida, kteří odsud vedou útoky na obou stranách afghánsko-pákistánské hranice.

Přeshraniční útoky vyvolávají napětí mezi USA a Pákistánem a Islámábád už americkou armádu několikrát vyzval, aby od této praxe upustila, protože tím porušuje pákistánskou suverenitu.

Washington své akce na pákistánském území odůvodňuje tím, že Islámábád nepostupuje dostatečně rázně proti bojovníkům teroristické sítě al-Káida a Talibanu ve svém pohraničí. Kritikové amerických operací zase upozorňují, že nálety USA si opakovaně žádají civilní oběti, destabilizují zemi a podněcují další násilnosti.