Rusko hrozí rozmístěním strategických raket v Bělorusku

Moskva - Rusko hrozí dalšími odvetnými opatřeními za vybudování amerického protiraketového štítu ve střední Evropě. Podle nejmenovaného armádního zdroje Moskva zvažuje rozmístění mobilních strategických raket Topol v Bělorusku. "Předpokládám, že úroveň strategického partnerství svazového státu Ruska a Běloruska umožní rozhodnout tuto otázku kladně," řekl zdroj z vojenských kruhů agentuře Interfax.

Rozmístění raket Topol v Bělorusku by nebylo ani příliš nákladné, protože infrastruktura pro dislokaci raketových vojsk zůstala v Bělorusku dobře zachovalá ještě ze sovětských dob. Nebylo by tedy nutné znovu budovat silniční síť a chráněná velitelská stanoviště v oblasti rozmístění raket. Za dob SSSR byly raketové jednotky v Bělorusku vyzbrojeny právě raketami Topol. Posílat do Běloruska modernizovanou verzi Topol-M by podle zmíněného zdroje nebylo zapotřebí. Raketa Topol je ve výzbroji již 21 let, ale její životnost byla prodloužena. Ruská armáda disponuje podle Interfaxu přibližně 300 raketami tohoto typu.

Rusko od počátku protestuje proti americkému plánu vybudovat protiraketovou obranu ve střední Evropě, který vnímá jako bezprostřední ohrožení. USA ale tvrdí, že radar v Česku a antirakety v Polsku by měly jen chránit Ameriku a její spojence před případným úderem ze států, jako je Írán.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko již americké plány na zřízení protiraketové obrany v Česku a Polsku odsoudil jako hrozbu pro bezpečnost země, „protože je to u našich hranic a protože je to proti našemu spojenci, Rusku“. Bělorusko se však prý zatím nechystá přijmout žádná odvetná opatření, protože americké základny ještě nevznikly, ani o nich není definitivně rozhodnuto, a protože Minsk na protiopatření zatím nemá peníze. Avšak v případě vzniku „reálného nebezpečí“ by se peníze na nové zbraně našly.

Lukašenko nicméně podpořil chystané ruské protiopatření v podobě rozmístění raket Iskander u Kaliningradu, pokud by se USA za nového prezidenta Baracka Obamy nezřekly plánů na protiraketovou obranu ve střední Evropě.