České předsednictví EU chápe izraelskou akci jako obrannou

Brusel/Praha - České předsednictví Evropské unii vnímá operaci izraelských pozemních sil v palestinském pásmu Gazy v kontextu posledních dní jako defenzivní, nikoli ofenzivní politiku. Řekl to dnes mluvčí premiéra Mirka Topolánka pro české předsednictví EU Jiří Potužník. Ministerstvo zahraničí následně uvedlo, že ze strany Izraele nejde o překvapivý krok.

„Již delší dobu byly indikace, že Izrael zvažuje tento krok,“ řekl v prohlášení šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Podle něj ale ani nepopiratelné právo státu na svou obranu nedovoluje akce, kterými trpí hlavně civilní obyvatelstvo. Vyzval také k nastolení příměří a umožnění přístupu humanitární pomoci k lidem v Gaze.

Potužník krátce před tímto oficiálním komuniké českého ministerstva uvedl, že ČR čeká na definitivní potvrzení informací o izraelské operaci i výsledky unijní mise do oblasti.

Ta začíná již v neděli a v jejím čele bude právě šéf české diplomacie Schwarzenberg. „V kontextu posledních dní ty kroky Izraele vnímáme jako defenzivní politiku, nikoli ofenzivní,“ dodal také Potužník.