Sarkozy žádá příměří, pomoc chce od Sýrie - exilové základny Hamasu

Damašek - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který na Blízkém východě dojednává uklidnění situace v pásmu Gazy, vyzval dnes Sýrii, aby přesvědčila Hamas ke spolupráci na uzavření příměří v pásmu Gazy. Sýrie je kromě Íránu jedním z hlavních sídel exilového vedení Hamasu.

„Vím o významu Sýrie v tomto regionu a jejím vlivu na všechny hráče. Nepochybuji, že prezident Bašár Asad vyvine veškeré úsilí, aby všechny přesvědčil k jednání,“ uvedl Sarkozy během své návštěvy v Damašku. Dodal navíc, že kdo může něco udělat pro mír, musí tak učinit okamžitě.

Asad po schůzce se Sarkozym ovšem prohlásil, že jakékoli snahy o příměří by měly zastavit boje v pásmu Gazy, které nazval jako válečné izraelské zločiny a měla by být podle něj okamžitě zastavena blokáda pásma Gazy.

Izrael nechce přistoupit na příměří, které nebude kromě zastavení bojů obsahovat také záruku, že se Hamas nebude moci dozbrojit. Mluvčí premiéra Ehuda Olmerta řekl, že Hamas byl předtím, než loni v létě přistoupil na půlroční příměří, schopen střílet do dvacetikilometrové vzdálenosti od hranice, teď má rakety s dvojnásobným doletem. Tento scénář se podle mluvčího nesmí opakovat.

Delegace EU: Izrael bude mít problém obhájit se na mezinárodním poli

Na Blízkém východě dnes také pokračovala mise delegace Evropské unie. Před odjezdem do Jordánska se evropští diplomaté v Izraeli sešli s prezidentem Šimonem Peresem a s premiérem Ehudem Olmertem a znovu žádali zastavení bojů.

Členka Evropské komise odpovědná za vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová dnes přiznala Izraeli právo na obranu, zdůraznila ovšem, že jeho operace v pásmu Gazy je neúměrná. „Pane prezidente, musím vám říci, že pokud se týká vaší obhajoby na mezinárodním poli, máte vážný problém,“ varovala diplomatka.

Šimon Peres:

„Evropa by měla otevřít oči.“

Izraelský prezident jí na to ale odvětil: „Raketové útoky na své občany by netrpěla žádná evropská země. Je třeba pochopit, že je Hamas teroristická organizace nejhoršího druhu, která využívá ženy a děti jako živé štíty.“