Zima udeřila v Portugalsku a ve Španělsku, z Itálie pomalu ustupuje

Madrid/Řím - Zima tvrdě doléhá na Portugalsko a Španělsko. Ve městě Porto vznikl při přitápění požár bytu, jenž si vyžádal nejméně tři oběti. V Itálii mrazy polevují, i v jižní Francii přestalo sněžit a v Marseille mohla být obnovena letecká i pouliční doprava, Rakousko zaznamenalo mrazivý rekord letošní zimy.

Situace v severní Itálii se již zlepšila, přišla obleva a začalo pršet, napadaný sníh se tak pomalu začíná rozpouštět. Velký podíl na problémech v dopravě měly ovšem kromě mrazu i magistráty a obecní správy. Meteorologové totiž dopředu varovali o přicházejícím sněžení, magistráty se na to vůbec nepřipravily, chyběla dokonce sůl na posyp. V Miláně museli pomáhat odklízet sníh i vojáci.

Nyní je v důsledku oblevy situace dobrá, problémy s náledím měla dnes pouze jediná dálnice. Nejhorší situace byla ve velkoměstech, kde se sněhem nikdo nepočítal a také kolem Janova v horách, některé vesnice byly dokonce zcela odříznuty. Řidiči ve městech navíc nemají ve zvyku kupovat si zimní pneumatiky, což způsobuje v automobilové dopravě velké kalamity.

Na Pyrenejském poloostrově přetrvává mráz

Portugalsko stíhají mrazy již několik dní, od čtvrtka sněží. Dnes ráno se tak sever země probudil se sněhovou pokrývkou, což způsobilo značné problémy v dopravě. Ve městě Braganła naměřili v noci minus šest stupňů Celsia, v celém regionu jsou školy zavřené a školáci si užívají mimořádné prázdniny. Lidé v bytech si musejí přitápět elektřinou. Ve městě Porto, druhém největším v zemi, způsobil vadný elektrický radiátor požár bytu ve druhém patře luxusního domu. Zahynuli nejméně tři lidé, z toho matka a její 11leté dítě, uvedli hasiči. Její druhé, mladší dítě je nezvěstné,
nepodařilo se jej zatím nalézt.


Silné sněžení v centrálním Španělsku dnes způsobilo problémy v dopravě. Hlášeno je mnoho dopravních nehod, četné úseky dálnic a silnic jsou uzavřené. Také madridské letiště muselo až do odvolání zastavit provoz. „Nejsou žádné přílety ani odlety,“ řekla mluvčí letiště agentuře AFP.

V jižní Francii přestalo po třech dnech sněžit, takže se podařilo obnovit silniční dopravu. Také letiště v Marseille obnovilo provoz, na 300 lidí ale muselo ještě noc na dnešek strávit v terminálech. Veřejná doprava však již funguje, obnoveno bylo také vyučování ve školách. Bez elektřiny zůstává asi 1000 domácností v celém departmentu, rozvodné závody však slibují obnovení dodávek ještě během dneška.

Rakousko zaznamenalo v noci na dnešek zatím největší mrazy nynější zimy. V obci St. Jakob v Defereggenském údolí naměřili minus 23,7 stupně Celsia, teplotu minus 22,1 stupně naměřili v St Michael v Lungau. Oznámil to Centrální úřad pro meteorologii a geodynamiku. Dlouhodobý rekord zatím překonán nebyl, ten představuje hodnota minus 27 stupňů ze 4. ledna 2004.

  • Nizozemci bruslí na zamrzlých vodních kanálech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/610/60990.jpg
  • Mrazivé počasí v Německu autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61117.jpg