Bin Ládin vyzývá muslimy ke svaté válce za Gazu

Dubaj - Vůdce teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin prostřednictvím videonahrávky vyzval muslimy ke svaté válce, která ukončí izraelskou ofenzivu proti palestinskému pásmu Gazy. Nové bin Ládinovo poselství se dnes objevilo na internetové stránce radikálních muslimů a nese datum současného měsíce muslimského kalendáře, tedy muharramu.

Muharram je přitom jeden ze čtyř měsíců roku, v němž je muslimům boj zakázán. Po postním měsíci ramadánu je to nejposvátnější období roku, jedná se o vzpomínku na smrt vnuka proroka Mohameda imáma Alího.

„Bůh nás obdařil trpělivostí pokračovat ve svaté válce dalších sedm, sedm a sedm let. Dokáže proti nám Amerika bojovat po několik příštích desetiletí? Zprávy i realita tomu neodpovídají,“ říká bin Ládin na 22minutovém zvukovém záznamu, jehož autenticita zatím nebyla ověřena a který nese název Výzva k džihádu pro zastavení útoků na Gazu.

Vůdce al-Káidy v novém poselství vyzývá ke svaté válce proti Izraeli a arabským vládám odsuzovaným jako spojenci židovského státu. Slibuje v něm rovněž, že al-Káida otevře „nové fronty“ proti Spojeným státům a jejich spojencům navíc k Iráku a Afghánistánu. Příští americký prezident Barack Obama dostal od George Bushe podle Usámy „těžké dědictví“ - dvě války a „kolaps ekonomiky“, který znemožní USA obstát v dlouhé válce proti svatým bojovníkům

Bílý dům dnes na bin Ládinovu výzvu reagoval slovy, že nahrávka dobře ukazuje jeho izolaci a pokračující pokusy udržet si význam a důležitost v době, kdy jsou ideologie, mise a agenda al-Káidy zpochybňovány a odmítány po celém světě.

Bin Ládinovo poselství bylo naposledy na internetu zveřejněno loni v květnu, kdy Izrael slavil 60. výročí své existence. Tvrdil na něm tehdy, že vést svatou válku k osvobození Palestiny je povinností každého pravověrného muslima.

Topolánek: Palestinský stát by mohl pomoci situaci na Bl. východě

Jednou z možností, jak odblokovat vývoj na Blízkém východě, je podle českého premiéra a předsedy Rady EU Mirka Topolánka ustavení palestinského státu se silnou administrativou, který by byl zároveň ekonomicky stabilní. Topolánek to dnes řekl na tiskové konferenci v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Podle Topolánka byla Evropa vždy v oblasti Blízkého východu spíše „velkým plátcem než velkým hráčem“, což by se mělo změnit.

Izrael odvolal část rezervistů, pravděpodobně oddaluje 3. fázi operace

V Gaze mezitím 19. dnem pokračují boje, s bilancí nejméně 1000 mrtvých na palestinské a 13 na izraelské straně. Počet zraněných překročil 4580 lidí. Odborníci se domnívají, že Izrael oddaluje třetí fázi operace, protože armáda včera vydala dovolenky některým rezervistům povolaným nedávno k bojům do pásma Gazy. Rezervisté mají být součástí operace pozemních jednotek hluboko v obydlených částech pásma. Vojsko je zatím na okrajích měst a většina světa se upírá k Egyptu, který se už týden snaží dojednat příměří.

Palestinský Hamas se zatím nevyjádřil k egyptskému návrhu, podle posledních zpráv Hamasu na dohodě vadí to, že nabídka neobsahuje časové limity pro otevření hraničních přechodů a odchod izraelských jednotek z pásma.

Hamasu se také nelíbí, že součástí dohody by měla být jednání mezi Hamasem a Fatahem. Do pásma měly být také povolány jednotky samosprávy, v nichž slouží členové Fatahu, které během bojů v roce 2007 Hamas z pásma vytlačil.