Rusko bude mít námořní základny v Libyi, Sýrii a Jemenu

Moskva - Rusko plánuje v následujících letech vybudovat námořní základny v Libyi, Sýrii a Jemenu. S odvoláním na ruskou armádu to uvedla agentura ITAR-TASS. Moskva už údajně přijala politické rozhodnutí základny zřídit.

„Těžko říct, jak dlouho potrvá vytvořit základny pro naše loďstvo v těchto zemích, ale během několika let to bude bezpochyby hotové,“ uvedl nejmenovaný představitel ruského námořnictva. „Politické rozhodnutí již bylo přijato,“ dodal.

Základny by měly vzniknout v Libyi, na jemenském ostrově Sokotra a v syrském přístavu Tartus, kde dokonce už v dobách studené války sídlili ruští námořníci.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Kreml se tak snaží dosáhnout cíle, který si vytyčil, a to že Rusko upevní své postavení na mezinárodním politickém poli. Toho chce dosáhnout rozšířením svého vojenského programu za své hranice.

Námořnictvo na základně na ostrově Sokotra bude zabezpečovat ochranu ruských civilních lodí v Arabském moři a Adenském zálivu. Základny v Libyi a Sýrii zase budou napomáhat k tomu, aby Rusové mohli pružně reagovat na situaci na Blízkém východě.

Plán těsného spojenectví mezi Ruskem a Sýrií děsí Izrael, který je s Damaškem dosud ve válečném stavu. Za námořní základnu by Syřané od Rusů mohli žádat dodávky moderních zbraní. „Ten význam je v první řadě symbolický. Je to součást dlouhodobé strategie návratu do tohoto prostoru,“ myslí si o plánech Ruska Petr Kratochvíl z Ústavu mezinárodních studií.

Uniknout z pasti zamrzajících a uzavřených moří se ruští vládci snaží už několik staletí. V roce 1878 byli Rusové na dosah svého velkého snu - obsazení turecké metropole Istanbulu, a tedy i námořních cest z Černého do Středozemního moře. Obrovské prostředky pak do své námořní moci investoval Sovětský svaz v 80. letech. Tehdy měl základny rozeseté po celé zeměkouli.

Z nich v současnosti zůstala jen jedna základna černomořské flotily v ukrajinském Sevastopolu. Té ale vyprší nájemní smlouva v roce 2017. Ukrajinský prezident Juščenko se netají tím, že by do tohoto data měli ruští námořníci odejít.

Ruská loď
Zdroj: ČT24
Vydáno pod