V hromadném hrobě v Malborku jsou možná oběti tyfu

Varšava - V masovém hrobě s asi 1800 ostatky lidí, nalezeným při stavebních pracích v severopolském Malborku, mohou být oběti tyfu, který zde řádil na konci druhé světové války. Tuto informaci jednoho z německých pamětníků získal německý regionální deník Märkische Oderzeitung a předal ji polským orgánům. Příslušný polský státní zástupce Waldemar Zduniak uvedl, že zpráva bude prověřena.

Podle Märkische Oderzeitung byla nemocnice v Malborku koncem roku 1945 a začátkem 1946 doslova přeplněna nemocnými tyfem. Listu to sdělil nyní 72letý muž, který na tomto území dřívějšího německého Východního Pruska žil až do roku 1947 nedaleko Malborku, tehdejšího Marienburgu.

Informace nemění zřejmě nic na předpokladu, že v hromadných hrobech leží němečtí civilisté, včetně žen a dětí. Mnoho zdejších obyvatel je i 60 let po skončení druhé světové války stále v záznamech vedeno jako „nezvěstní“. Ruská armáda při dobývání město ostřelovala a po ústupu německých vojsk bylo obyvatelstvo vydáno na milost vítězům. Z nalezených téměř 2000 pozůstatků však jen necelých 100 lebek nese stopy po průstřelu, a tedy možné popravě, drtivá většina z nich však nikoli, zato byla pohřbena nahá bez jakýchkoli osobních předmětů. Pokud by šlo o oběti infekce, bylo by možné, že jejich oblečení bylo z hygienických důvodů spáleno.

Představitel Malborku Piotr Szwedowski již dříve přislíbil, že okolnosti smrti těchto lidí budou náležitě vyšetřeny. Označil jejich pohřbení do kráterů po bombách a dělostřeleckých granátech za nedůstojné. Po ukončení šetření mají být pozůstatky řádně pohřbeny buď v Malborku nebo na německém vojenském hřbitově v obci Stary Czarnów nedaleko Štětína.