Generál Nkunda padl do rukou konžských vojáků

Kinshasa - Vůdce hlavní povstalecké skupiny v Kongu Laurent Nkunda je ve vězení. Konžská armáda jej zajala na území sousední Rwandy při společné akci s tamními vojáky, když se vůdce tutsijských rebelů pokusil postavit na odpor armádním jednotkám operujícím na východě Demokratické republiky Kongo.

„Generál Nkunda byl zadržen ve čtvrtek při útěku ve 22:30 na rwandské území. Našim jednotkám se snažil čelit u města Bunagana se třemi četami,“ uvedli v prohlášení bez dalších podrobností konžští a rwandští velitelé. Konžská vláda už uvedla, že požádá Rwandu o Nkundovo vydání do Konga.

Nkunda zběhl před několika lety z konžské armády a zformoval vlastní jednotky. V roce 2005 ho Kongo obvinilo z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti a vydalo na něj mezinárodní zatykač. Jeho zadržení přišlo tři dny poté, co konžské a rwandské jednotky začaly spolupracovat na zásahu proti rwandským hutuským milicím Demokratických sil pro osvobození Rwandy (FDLR) ve východním Kongu.

Tutsijští rebelové pod Nkundovým velením proti FDLR bojovali několik let. Konflikt se ale vyostřil po zapojení konžského vojska a dalších milic loni v srpnu. Ofenziva vyhnala z domovů ve východním Kongu 250 tisíc lidí a způsobila v oblasti humanitární krizi. Nkunda své operace hájil tím, že na východě Konga chrání tutsijské obyvatele před rwandskými hutuskými milicemi.

Vojenští velitelé tutsijských povstalců ve východním Kongu v polovině ledna oznámili zastavení bojových akcí proti konžské armádě. Generál Bosca Ntaganda začátkem ledna prohlásil, že sesazuje vůdce rebelů Nkundu. Ten odpověděl, že Ntaganda je zrádce.

Rwandská a konžská vláda dohodly společné operace proti hutuským rebelům začátkem prosince. Společná operace armád Konga a Rwandy je poněkud překvapivá, protože obě země se ještě donedávna navzájem obviňovaly z nepřátelských iniciativ. Ve snaze vyřešit východokonžskou krizi se nyní rozhodly společně zakročit proti hutuským rebelům. Hutuové přišli do východního Konga v 90. letech poté, co se ve Rwandě podíleli na genocidě, při níž zahynulo na 800 tisíc Tutsiů a umírněných Hutuů.