Mexická policie zadržela muže, který rozpustil v kyselině 300 lidských těl

Tijuana - Bezpečnostní složky v Mexiku zadrželi člena tamního drogového kartelu Santiaga Meza, který se při výslechu přiznal k tomu, že v žíravině rozpustil tři sta lidských těl patřících členům konkurenčních gangů. Podle agentury Reuters toto šokující doznání překračuje i rámec brutálních metod používaných v rozvleklé drogové válce sužující v posledních letech Mexiko. Té padlo jen v průběhu loňského roku za oběť šest tisíc lidí.

Pětačtyřicetiletý muž zvaný Rozsévač strachu byl zadržen na předměstí pohraničního města Tijuana na severu země. Před novináři prohlásil, že těla svých obětí odvážel v kovových barelech za město Tijuana poblíž hranic s USA a tam je likvidoval. „Vařil jsem guláš. Dával jsem je do sudu s žíravinou a tam se rozpustili. Asi za 24 hodin,“ řekl Maza novinářům.

Za špinavou práci mu platila odtržená frakce kartelu Arellano Felix 600 dolarů týdně. Armáda se domnívá, že zatčený mluví pravdu. Už dřív se v okolí Tijuany našly lidské ostatky rozleptané žíravinou. Vloni registrovala policie ve městě 700 vražd souvisejících s obchodem s drogami a desítky pohřešovaných.

Drogová válka si v Mexiku podle odhadů místních úřadů vyžádala jen za loňský rok nejméně 5700 lidských životů, což je dvojnásobek obětí než v roce 2007. Prudký nárůst kriminality v zemi je mimořádnou výzvou pro prezidenta Felipeho Calderóna, který loni nasadil do boje proti drogovým kartelům tisíce vojáků. Navzdory tomu se ale souboje stále vymykají kontrole. Vloni si vyžádaly v celé zemi 5700 životů, dvojnásobek čísel z roku 2006.