Tisíce lidí oslavily vymazání íránské opozice ze seznamu teroristů

Brusel - Několik tisíc lidí dnes v Bruselu slavilo vyškrtnutí íránské opoziční organizace Lidoví modžáhedové z unijního seznamu teroristických organizací. Okolí institucí EU se tak "obléklo" do žluté barvy, která je charakteristickou barvou tohoto hnutí. Organizátoři očekávali až 20 000 účastníků, nakonec se jich ale podle bruselské policie sešly jen dvě až tři tisícovky.

Největší ovace sklidila šéfka hnutí Marjam Radžávíová, která se podle jeho členů stane budoucí prezidentkou Íránu. „Hlavní překážka pro nastolení demokracie v Íránu byla odstraněna. Spravedlnost zvítězila,“ prohlásila na tiskové konferenci před začátkem oslav Radžávíová. Zároveň připomněla oběti, které si nesouhlas s několika podobami íránského režimu vyžádal v uplynulých desetiletí. Odhaduje se, že šlo až o 120 000 sympatizantů Lidových modžáhedů.

Podle Radžávíové se o vyškrtnutí skupiny ze seznamu teroristů výrazně zasloužil Evropský parlament. Celou řadu europoslanců, včetně českého Jana Zahradila (ODS), bylo dnes možné vidět i na oslavě pondělního rozhodnutí ministrů zahraničí EU.

Europoslanci nicméně tvrdí, že cesta za uznáním Lidových modžáhedů ještě neskončila. Podle britského europoslance Struana Stevensona se zákonodárci budou snažit přesvědčit Spojené státy, aby íránské opoziční hnutí rovněž vyškrtly ze seznamu teroristických organizací. „Až se americký prezident Barack Obama zeptá, jestli můžeme modžáhedy vyškrtnout, tak já mu odpovím, že ano,“ uvedl Stevenson.