Armageddon nenastal, asteroid „těsně“ minul Zemi

New York – V noci na dnešek minul Zemi zhruba 400metrový asteroid. Planetě byl blíž než  Měsíc. Průlet asteroidu pozorovali astronomové z různých částí světa. Okem patrný není. Do upřesnění jeho dráhy se zapojil také tým českých hvězdářů. Podle měření neměl žádný vliv na zemskou gravitaci.

Krátce po půlnoci se dostal asteroid do blízkosti Země. Podle astronomů jde o nejtěsnější přiblížení za posledních 200 let. Planetka byla v jednu chvíli od Země pouhých 320 tisíc kilometrů.

Z detailnějšího zkoumání je zřejmé, že má přibližně kulovitý tvar a pomalou rotaci s periodou asi 18 hodin. Povrch má tmavší než uhlí. „Představte si tři až čtyři fotbalové stadiony za sebou – takový je rozměr této planetky,“ poznamenal astronom Miloš Tichý.

Asteroid má oběžnou dráhu, která ho pravidelně přináší do blízkosti Země, ale i Venuše a Marsu. Teprve loni astronomové upřesnili jeho cestu vesmírem. Pokud by zasáhl Zemi, způsobil by katastrofu. „Kdyby dopadl na pevninu, mohl by nám vymazat z povrchu zemského třeba Jihočeský kraj, zahynout by mohla třetina obyvatel Evropy,“ řekl Tichý. Na moři by asteroid vytvořil vlny tsunami vysoké až dvacet metrů.

Pohyb asteroidu teď sledují také americké hvězdářské týmy. Používají kromě dalekohledů také 70metrové antény radioteleskopu. Chtějí prozkoumat jeho povrch.

Americký úřad pro letectví a vesmír od začátku ujišťoval, že průlet planetky Zemi nijak neohrozí. „Je to takové děvčátko. Neprobíhá žádná gravitační interakce, která by měla vliv na zemský povrch. Na to je ten objekt příliš malý, abychom na Zemi něco pocítili,“ vysvětluje Lindley Johnson z NASA.  

Ve vesmíru je velmi rušný provoz a NASA sleduje přes 8 000 vesmírných těles. „V naší sluneční soustavě jsou stovky tisíc podobných objektů. Je to jako na rušné dálnici. Pokud jedou všichni ve svém pruhu, je vše v pořádku. Naším úkolem je sledovat, zda nám někdo nevjede do cesty,“ říká Johnson.

Asteroid těsně minul Zemi (zdroj: ČT24)