Francouzské odbory naplánovaly největší stávku za poslední 2 roky

Paříž - Francouzské odbory na dnešek vyhlásily největší stávku zaměstnanců státních institucí, veřejných služeb a také pracovníků v soukromém sektoru od nástupu prezidenta Sarkozyho do úřadu v květnu 2007. Zavřené budou úřady, banky, pošty, zastavena bude doprava. Lidé, kteří nechtějí stávkovat, se tak zřejmě nedostanou ani do práce.

V pařížském metru by měla jezdit jen asi polovina vlaků, stát bude i železnice. Denně přitom použije pařížskou městskou hromadnou dopravu až deset milionu pasažérů. Na letištích budou rušit některé lety, jiné naberou zpoždění.

Odbory tvrdí, že stávkující protestují proti politice vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho. Lidem se nelíbí, že vláda nebojuje proti krizi. Mnoho Francouzů je nezaměstnaných. Podle sociologů rozhořčil Francii především fakt, že vláda ještě před rokem tvrdila, že nemá finance na pomoc odvětvím, která již byla v potížích. Když ale nastala bankovní krize, vláda najednou mohla vydat 360 miliard eur na oživení finančního trhu.    

Sarkozy v úterý prohlásil, že velmi dobře rozumí obavám, úzkosti a útrapám lidí, ale že nemůže zastavit odstartované reformy. Dal sice najevo, že jeho vláda je připravena „naslouchat a vést dialog“, dodal nicméně, že si musí udržet chladnou hlavu a nejednat podle toho, co „se píše v novinách nebo jak kdo nejsilnější zakřičí v davu“.