Tsvangirai údajně souhlasí s účastí v zimbabwské vládě

Harare - Zimbabwský opoziční vůdce Morgan Tsvangirai podle jihoafrických médií údajně souhlasí s vytvořením společné vlády s prezidentem Robertem Mugabem, pokud se podaří vyřešit některé sporné body. Tsvangiraiova hlavní opoziční strana Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) přitom úterní dohodu o sestavení společné vlády odmítla. Mezi členy zimbabwské opozice tak ohledně vytvoření koaliční vlády zjevně panují odlišné názory.

Představitelé Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC) se v úterý dohodli na tom, že Zimbabwe vytvoří společnou vládu, ale MDC vydalo prohlášení, podle něhož bylo hnutí zklamáno výsledkem jednání a dohodu o vzniku vlády popřelo. Prezident Mugabe, který dal jasně najevo, že vládu klidně sestaví bez účasti opozice, řekl, že jednání skončila a kabinet může být vytvořen. Společná vláda v čele s Tsvangiraiem měla podle výsledků jednání vzniknout do 11. února.

Pro dnešní vydání jihoafrického deníku Star Tsvangirai řekl, že „všichni souhlasí s tím, že v případě dořešení všech sporných bodů, může být sestavena koaliční vláda. Sestavení koaliční vlády je ostatně smyslem těchto vyjednávání a já s jejich principem souhlasím.“ Opoziční předák navíc odmítl, že by mezi členy MDC docházelo k rozporům.

Zimbabwe prochází hospodářskou a humanitární krizí, v zemi bují hyperinflace a v důsledku rozpadlé infrastruktury zde od loňského srpna zemřelo již více než 3000 lidí na choleru. Dohodu o sdílení moci uzavřel Mugabe s opozicí loni v září, společný kabinet ale dosud vytvořen nebyl, především kvůli sporům o obsazení jednotlivých ministerských postů.

Více než polovina obyvatel Zimbabwe bude potřebovat potravinovou pomoc

Podle Světového programu pro výživu (WFP) bude více než polovina obyvatel Zimbabwe v únoru a březnu potřebovat potravinovou pomoc. Organizace v únoru plánuje pomoci 5,1 milionu lidí v zemi na jihu Afriky, zatímco humanitární organizace financované USA by měly zajistit pomoc pro dalších 1,8 milionu obyvatel.  Celkový počet lidí, kteří potřebují pomoc v únoru a březnu, dosahuje podle WFP zhruba sedmi milionů.