Castro a Medveděv spolu popili vodku a pojedli špek

Zavidovo - Kubánský prezident Raúl Castro přijel do Ruska utužovat vztahy. Ruský prezident Dmitrij Medveděv jej pozval na procházku přírodou. Politici společně u ohně blízko někdejšího loveckého sídla politbyra v Zavidovu popili ruskou vodku, kterou zajídali soleným špekem. Kubánský lídr přijel do Ruska poprvé po 23 letech.

Raúl Castro je první kubánský lídr, který od roku 1986, kdy jeho bratr Fidel do Ruska přijel na sjezd komunistické strany, navštívil Rusko. „Jsme rádi, že se téměř po čtvrtstoletí koná tato návštěva. Doufám, že přinese všechna potřebná řešení,“ řekl Dmitrij Medveděv.

Po krátké procházce usedli oba politici uprostřed přírody k ohni a pohovořili o vzájemných vztazích obou zemí. Dnešek byl v neformálním duchu, od zítřka povedou prezidenti formální rozhovory v Kremlu. Podle ruského ministra zahraničí podepíše Medveděv s Castrem mnoho dohod, mezi kterými by měla být také dohoda o energetické spolupráci.

V minulosti Moskva svého kubánského spojence štědře dotovala. S rozpadem Sovětského svazu vztahy ochladly. Rusko se ale v posledních letech opět snaží vrátit do Latinské Ameriky a oživuje i svazky s Kubou.