KLDR oznámila, že se nebude řídit smlouvami s Jižní Korejí

Soul - Severní Korea dnes oznámila, že odvolává všechny politické a vojenské smlouvy, které v minulosti uzavřela s Jižní Korejí. Jde o další z verbálních útoků Pchjongjangu na jižního souseda, jehož cílem je podle některých analytiků hlavně upoutat pozornost nové americké administrativy, napsala agentura Reuters. Jižní Korea nicméně dále doufá, že místo hrozeb raději KLDR přistoupí k rozhovorům, které by mohly vyřešit problémy mezi oběma sousedy. Na ekonomickém fóru v Davosu to prohlásil jihokorejský premiér.

Severokorejský Výbor pro mírové sjednocení vlasti obviňuje Jižní Koreu, že obě země tlačí na pokraj války. Dnes prostřednictvím místních médií oznámil, že veškeré mezikorejské dohody považuje za „mrtvé“ a že nebude uznávat spornou západní mořskou hranici, která se v letech 1999 a 2002 stala dějištěm krvavých potyček.

Napětí mezi oběma státy na Korejském poloostrově vzrostlo poté, co se před necelým rokem v Jižní Koreji úřadu prezidenta ujal I Mjong-bak, který přislíbil, že vůči Pchjongjangu bude tvrdý. Soul stanovil podmínku, že dodávek pomoci se Severní Korea opět dočká teprve tehdy, až tamní komunistický režim dokáže svět přesvědčit, že to s ukončením programu na výrobu jaderných zbraní myslí vážně. Nicméně Severní Korea dala najevo, že se nehodlá nátlakového prostředku, kterým je jaderná hrozba, vzdát do doby, než s ní Spojené státy navážou diplomatické vztahy.

Loni v prosinci KLDR uzavřela hranici s Jižní Korejí a omezila přístup jihokorejských zaměstnanců do společné průmyslové enklávy Kesong na severokorejském území. Podle jistého politologa z Jižní Koreje je cílem nynějšího prohlášení KLDR vyvinout tlak na jihokorejského prezidenta, vystrašit Spojené státy a zvýšit si politickou podporu doma.

Severní Korea na Nový rok oznámila, že je ochotna pracovat s novým americkým prezidentem Barackem Obamou a že chce mít dobré vztahy s těmi zeměmi, které s ní budou jednat v přátelském tónu.