Konec legrace: Čínští cenzoři přitahují šrouby

Peking – Čínské televize budou od příštího roku vysílat méně zábavných pořadů. Stát vyhlásil boj uctívání peněz a materialismu a návrat k základním socialistickým hodnotám. Zábavné pořady dostanou na satelitních kanálech prostor jen tři hodiny týdně. Zbytek nahradí zpravodajství, výchovné programy a dokumentární filmy. Zákaz se týká hlavně zábavných pořadů dotýkajících se mezilidských vztahů, konkurzních soutěží nebo herních programů. Ty jsou podle státních cenzorů nejvíc depresivní a ukazují odvrácenou tvář společnosti. Od Nového roku nebudou smět hlavní vysílací čas vyplňovat více než dva zábavné pořady typu reality show či pěveckých a tanečních soutěží.

Čínská média již v září oznámila, že televizní stanice v jednotlivých provinciích byly vyzvány, aby zbrzdily boom zábavných pořadů a zaměřily se na prospěšná témata, jako je vedení domácnosti či etika. Již v září také čínská cenzura zasáhla proti soutěži pěveckých talentů, která byla v nejlidnatější zemi světa známá pod názvem Superdívka. Na rok přerušila vysílání pořadu – prý proto, že opakovaně překračoval časový limit. Během posledních šesti hodin denního vysílání bude mít každý z 34 televizních kanálů za povinnost dát minimálně dvě hodiny prostor zprávám.

Čan Ťiang, profesor masových komunikací a žurnalsitiky:

„Čínští činitelé mají dilema. Chtějí otevřenější a informovanější Čínu, ale otevřenost může poškodit jejich zájmy. Společnost s transparentními informacemi odhalí jejich nepravosti, včetně korupce. Některé pravdy jsou pro jejich zájmy škodlivé.“

Nové nařízení míří proti „přílišnému množství zábavy“, jež představují televizní soutěže, talk show, talentové soutěže a reality show. Diváci namítají, že podobné pořady demonstrují rozmanitost veřejného mínění a že jejich zákaz myšlení mladých lidí nezmění. Způsobí jen to, že víc lidí bude hledat podobné programy na internetu.

Vláda současně oznámila také zpřísnění cenzury internetu, hlavně obsahu čínských sociálních sítí. Chce tak prý bránit šíření pomluv a nepravdivých faktů. Sociální sítě se staly pro miliony mladých Číňanů hlavním zdrojem informací a vláda se podle expertů bojí ztráty kontroly. Mikroblogeři na sociálních sítích,  jichž je v Číně přes 200 milionů, se dnes stali hlavními informátory upozorňujícími na korupci vládních činitelů a zneužívání moci čínských úřadů. Jejich počty dennodenně rostou. I mocná Komunistická strana Číny tak zjišťuje, že kontrola informací v jednadvacátém století je rok od roku obtížnější.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)