Berlusconi podá demisi: Cítím se zrazen

Řím – Italský premiér Silvio Berlusconi se zavázal prezidentovi, že podá příští týden demisi poté, co parlament schválí balík úsporných opatření. Berlusconi dnes přišel o většinu v parlamentu. Poslanci sice odhlasovali závěrečný účet za rok 2010, jenže hlasování prokázalo, že už Berlusconi nemá nadpoloviční většinu hlasů. Nepodpořilo ho osm koaličních poslanců.

Státní závěrečný účet za rok 2010 dnes v parlamentu prošel, díky tomu, že se opozice zdržela hlasování. Jenže z pohledu Berlusconiho už hlasování tak úspěšné nebylo. Přišel totiž o parlamentní většinu. Zákon o státním závěrečném účtu za rok 2010 podpořilo jen 308 ze 630 poslanců, tedy méně než polovina. Berlusconimu se totiž nepodařilo přemluvit k poslušnosti vzpurné poslance vlastní strany Lid svobody (PDL).  

„Cítím se zrazen,“ řekl po hlasování novinářům Berlusconi. Fotoaparáty parlamentních zpravodajů pak zachytily premiéra, jak si po hlasování poznamenal na kus papíru „Osm zrádců“.

Italská opozice po hlasování vyzvala italského premiéra, aby odstoupil. Obává se, že Itálii hrozí nebezpečí, že ztratí přístup na finanční trhy. „Tato vláda nemá většinu!“ vykřikl po oznámení výsledků hlasování vůdce středolevé opozice Pier Luigi Bersani. „Žádám vás, pane předsedo vlády, s veškerým důrazem, abyste konečně přihlédl ke stávající situaci a rezignoval,“ dodal. 

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24/AP Photo

Večer se Berlusconi setkal s prezidentem Giorgiem Napolitanem. Ten poté oznámil, že se mu premiér zavázal, že podá demisi, jakmile parlament schválí plán hospodářských a rozpočtových reforem, které požaduje Evropská unie. Hlasovat se o tom má příští týden. „Jakmile proces (schvalování reforem) skončí, předseda vlády odevzdá své pověření do rukou hlavy státu, která zahájí nezbytné konzultace s ohledem na stanoviska a návrhy všech politických sil,“ uvedla prezidentská kancelář.

Berlusconimu jde o dobro státu

Sám Berlusconi odůvodnil své rozhodnutí zájmem o osud vlasti a snahou uklidnit finanční trhy. „Věci jako premiérský úřad jsou méně důležité, než dobro státu,“ prohlásil. Osobně by prý dával přednost předčasným parlamentním volbám, ale uznává, že konečné rozhodnutí je v pravomoci prezidenta Napolitana.

Itálie je v krizi, je pod tlakem finančních trhů, což jí zvyšuje náklady na krytí úroků. Země je po Řecku v eurozóně nejzadluženější, její dluh se pohybuje kolem 120 procent hrubého domácího produktu. Navíc během dneška výnos klíčového státního dluhopisu vystoupil nad 6,70 procenta a rychle se přibližuje hranici sedmi procent. Část expertů tvrdí, že pokud se výnos desetiletého dluhopisu tak vysoko skutečně dostane, Itálie překročí hranici, z které už není návratu.