Somálští piráti propustili ukrajinskou loď s 33 tanky na palubě

Mogadišo - Somálští piráti propustili ukrajinskou loď MV Faina, kterou unesli v září loňského roku. Plavidlo převáželo 33 tanků a únosci za jeho propuštění požadovali původně 20 milionů dolarů. Nakonec ale loď i 20člennou posádku propustili za "pouhých" 3,2 milionu dolarů (přibližně 70 milionů korun). Únos lodi přitahoval velkou mezinárodní pozornost nejen kvůli nákladu na palubě, ale i kvůli sporům o to, komu byl vlastně určen.

Keňa tvrdila, že náklad koupila pro svou armádu, ale zahraniční diplomaté byli přesvědčeni, že zbraně měly směřovat do Súdánu. To by Nairobi přivedlo do velkých rozpaků i proto, že právě Keňa zprostředkovala mírovou smlouvu v oblasti na severozápad od své hranice. Hrozilo také, že nebezpečná zásilka padne do rukou somálských povstalců - spojenců al-Káidy.

„Na operaci spolupracovaly ukrajinské i zahraniční zpravodajské služby. Všichni námořníci jsou v pořádku. Americká loď je doprovodí do keňské Mombasy a brzy poté pojedou domů,“ upřesnil sekretariát ukrajinského prezidenta. Pirátům výkupné na palubu shodil vrtulník. Únosci pak postupně plavidlo i s pěnězi opustili. Podle dohody ale nesměli vzít žádné zbraně, které loď vezla. „Nedostali jsme žádnou závratnou částku, ale alespoň to pokryje naše náklady,“ sdělil k výši výkupného zástupce pirátů Sugule Ali.

V letošním roce piráti u Somálska unesli již tři lodě. Za rok 2008 unesli celkem 42 plavidel v Adenském zálivu, který je důležitou námořní spojnicí. V oblasti nyní hlídkuje více než 20 válečných lodí ze 14 zemí, aby zabránily somálským gangům v dalších útocích. Piráti každý měsíc podniknou v průměru patnáct útoků, jejich úspěšnost ale klesá. Mohou za to nejen hlídkující lodě, ale i nezvykle špatné počasí.

Pirátství v regionu zvýšilo náklady na pojištění a donutilo některé majitele lodí posílat plavidla delší cestou kolem jihu Afriky, namísto Suezským kanálem.

Boj proti somálským pirátům
Zdroj: ČT24