Vědci díky křemíkovým čipům vyrobí tkáňové protézy a omezí testování na zvířatech

Edinburgh - Vědecký výzkum slibuje do budoucna výrobu křemíkových čipů, které umožní opravit poškozenou tkáň v lidském těle. Vědci z univerzity ve skotském Edinburghu totiž vyvinuli techniku, díky níž rostou neurony dle zvolené předlohy na povrchu malých počítačových čipů v přesných konfiguracích. Neurony jsou základní buňky lidské nervové soustavy. Výzkumníci oznámili, že by další vývoj v této oblasti mohl vést k náhradám poškozených nervů nebo svalových vláken. Uplatnění však tato technika najde i v oboru protéz.

Na hladký povrch křemíkových čipů byly vytištěny určité vzory. Poté byly namočeny do patentované směsi proteinů. Neurony následně rostly přesně podle natištěných vzorů. Stejná technika funguje i při použití kmenových buněk. Vědci doufají, že metoda dovolí „ušít“ tkáň na míru podle potřeby lékařů a implantovat ji do těla jako tkáňovou protézu.

Profesor Alan Murray, vedoucí představitel Fakulty inženýrství a elektroniky, který výzkum vedl, poznamenává, že „jde o malý, ale důležitý krok na cestě k dlouhodobému cíli řady vědců a odborníků v oblasti medicíny - vyvinout chirurgické implantáty pomocí křemíkových čipů.“