Německá kancléřka hovořila s papežem o holokaustu

Vatikán – Německá kancléřka Angela Merkelová telefonicky hovořila se svým krajanem papežem Benediktem XVI., zabývali se především holokaustem. Oba se shodli, že "holokaust je varováním pro lidstvo". Telefonát navázal na kritiku papežova rozhodnutí omilostnit čtyři radikální duchovní včetně britského biskupa Richarda Williamsona popírajícího plný rozsah nacistického vraždění Židů za druhé světové války. Merkelová papežův tah veřejně kritizovala.

Dnešní telefonát byl veden v „otevřeném, upřímném a konstruktivním duchu“, informoval Vatikán. Rovněž společné prohlášení Svatého stolce a mluvčího německé vlády zdůrazňuje, že „k výměně názorů došlo v atmosféře vzájemného pochopení“.

„Byl to srdečný a konstruktivní rozhovor, v němž se obě strany shodly na plném uznání lekce, kterou holokaust znamená pro lidstvo,“ konstatuje dokument, podle něhož podnět k hovoru vzešel od kancléřky.

Ve svém rozhodnutí omilostnit čtyři tradicionalistické biskupy včetně Williamsona, kteří byli vyloučeni z řad duchovních před 20 lety kvůli svým ultrakonzervativním názorům, byl Benedikt XVI. veden snahou dosáhnout opětného sjednocení katolické církve.

Williamson ovšem krátce před sejmutím klatby v rozhovoru pro švédskou televizi popřel existenci plynových komor za druhé světové války ve vyhlazovacích táborech a zpochybnil i rozsah vyvražďování Židů nacisty. Tah Benedikta XVI. proto vyvolal velké rozhořčení především v židovských kruzích, jeho krok kritizovala i řada politiků.