Egyptští archeologové našli asi 30 mumií a neotevřený sarkofág

Káhira - Asi 30 mumií a nejméně jeden neotevřený sarkofág našli egyptští archeologové v pohřební komoře na starověkém pohřebišti v Sakkáře. Pohřební komora je přibližně 4300 let stará, jedna z mumií pochází z roku 640 před naším letopočtem.

Pohřební komora je přibližně 4300 let stará a leží v poušti u západní strany stupňovité pyramidy nazývané Džóserova. Mumie se zdají být různého stáří. Jedna z nich zřejmě pochází asi z roku 640 před naším letopočtem, zatímco neotevřený sarkofág, který je z vápence, bude patrně mnohem starší. 

„Myslíme si, že pochází možná z páté dynastie,“ řekl archeolog Abdal Hakím Karar. Ten patří podle českého egyptologa Miroslava Bárty k velké naději egyptské archeologie. Pátá dynastie vládla Egyptu v období zhruba 2494 až 2345 před naším letopočtem. 



Ve známých nekropolích, jakou je například Sakkára ležící 20 kilometrů jižně od Káhiry, je velmi neobvyklé najít neporušené hroby, protože tyto oblasti mnohokrát od dávných dob pročesali zloději. „Neporušené hroby nacházíme každý rok, ale většina z nich patří velmi chudým členům tehdejší společnosti. Daleko horší to je s nálezy kamenných sarkofágů s mumií staroegyptského hodnostáře,“ uzavírá Bárta.