Australané se vracejí domů a vítají je výjevy z apokalypsy

Sydney - Australané se po nejničivějších požárech v historii země pomalu začínají vracet do svých domovů, často je ale nacházejí srovnané se zemí. Do některých měst úřady nepouštějí: na jedné straně se obávají, že by obyvatelé neunesli šok z toho, co tam uvidí, jinde by přítomnost lidí zase komplikovala práci záchranářů hledajících těla. Kromě toho hrozí nebezpečí, že by žhavý popel na některých místech mohl ohně znovu zažehnout. Oficiální bilance obětí zatím hovoří o 181 mrtvých, podle některých neoficiálních odhadů se však může vyšplhat až ke třem stovkám.

Hasiči mají nadále nonstop pohotovost, stále bojují s více než třemi desítkami požárů ve státě Viktoria. Požárům předcházelo rekordní horko a sucho, v Melbourne bylo v sobotu dokonce 46,4 stupně Celsia. Nyní se sice ochladilo, ale silný vítr hasičům stále ztěžuje práci. Podle předpovědi by teploty o víkendu měly opět stoupnout.

Policie dělá, co může, dopadnout žháře ale nebude snadné

Vyšetřovatelé našli šest hlavních zdrojů sobotních požárů. Podezření ze žhářství panuje zejména v případě požáru u města Churchill, vzdáleného asi 140 kilometrů od Melbourne. Příčina jednoho požáru se stále zjišťuje, čtyři zbylé podle policie podezřelé nejsou. Po jedné osobě podezřelé ze žhářství se již pátrá. Australský ministr spravedlnosti Robert McLelland uvedl, že komukoliv, kdo založil požár, který si vyžádal lidské životy, hrozí doživotní vězení. Premiér Kevin Rudd v úterním rozhovoru dokonce řekl, že by pachatelé měli shnít ve vězení.

Statistiky zločinnosti ale ukazují, že bude těžké žháře dopadnout a usvědčit. Až polovina lesních požárů v Austrálii - tedy 20 až 30 tisíc každý rok - je založena úmyslně. Australané na to podle kriminologického ústavu doplácejí částkou kolem jedné miliardy dolarů ročně (asi 22 miliard korun).

Na mnoha místech hrozí i rabování. V některých oblastech se už objevily nápisy, že zloději budou zastřeleni. Komisařka státu Viktoria Christine Nixonová potvrdila, že policie obdržela zprávy o rabování, ale není jich prý mnoho. Navíc zatím není jasné, zda lidé prohledávali své domy, nebo hledali jídlo, oblečení či další základní potřeby.

Zachráněná koala se stala symbolem boje se živlem

Ničivý dopad měly požáry i na přírodu - podle odhadů usmrtily na milion zvířat. Záchranáři mluví o zázraku, že vůbec některá přežila. Řada z nich se nyní zotavuje v nemocnici pro zvířata v Healesville, asi hodinu jízdy od Melbourne.

Australany dojímá především milostný příběh dvou těžce popálených koal, které přežily. Dobrovolný hasič Dave Tree narazil na zraněnou koalu, která se schovávala ve vypálené části lesa u městečka Mirboo North, asi 150 kilometrů jihovýchodně od Melbourne. Pojmenoval ji Sam. Z filmového záznamu, který pořídil jeho kolega, je vidět, jak Dave ke koale přistupuje, nabízí vyděšenému zvířeti trochu vody a klidně na koalu mluví, dokud mu nedala packu na jeho ruku a nezačala pít z plastové lahve.

Sam utrpěla popáleniny druhého stupně na packách, zotavit by se měla za sedm až osm týdnů. Po své záchraně byla převezena do útulku pro zvířata, kde se rychle skamarádila s Bobem, který se tam dostal již v pátek z obce Boolarra (asi 180 kilometrů od Melbourne). Bob má popáleniny třetího stupně na třech tlapkách a do přírody by se měl vrátit asi za čtyři měsíce.