Ve Francii začíná soudní proces století

Paříž - Ve francouzském Toulouse začíná největší soudní proces tamní poválečné justice. Týká se exploze v chemické továrně AZF z 21. září 2001. Výbuch si vyžádal 31 životů a přes dvacet tisíc zraněných. Osmdesáti pěti tisícům lidí poškodila exploze majetek. Vyšetřování zjistilo, že se nejednalo o teroristický čin, jak se původně domnívaly některé francouzské noviny, ale o průmyslovou nehodu. Ani sedm let vyšetřování však nedokázalo objasnit, co bylo skutečnou příčinou výbuchu.

Soudní řízení by mělo trvat asi čtyři měsíce. Mělo by při něm být vyslechnuto až 200 svědků a expertů. Žalující stranou procesu jsou lidé poškozeni výbuchem a ekologické organizace. Na lavici obžalovaných usednou pouze dva lidé - ředitel a šéf bezpečnosti vybuchlé továrny. Jejich zájmy bude hájit asi šedesátka advokátů. Na pětici soudců čeká kolem 50 tisíc stran protokolů.

K výbuchu továrny AZF došlo 21. září 2001 krátce po desáté hodině ráno. Při havárii mělo explodovat 300 až 400 tun nitratu amoniaku, určeného k výrobě umělých hnojiv. Výbuch vytvořil obrovský kráter, 70 metrů dlouhý a 40 metrů široký.

Tisíce lidí se ještě měsíce po havárii léčily s poruchami spánku či psychickými problémy. Exploze zabila 31 lidí a 2 500 zranila. V okruhu šesti kilometrů od výbuchu bylo poškozeno 30 tisíc domů. Následky havárie jsou v oblasti patrné dodnes a přímo na místě výbuchu by měl v budoucnu vzniknout památník.

Proces by měl změnit tvář celé Evropské unie. Mnoho ze žalujících organizací doufá, že se na jeho základě podaří vypracovat nové předpisy pro umístění rizikového průmyslu, včetně chemického. Poškozená továrna AZF je filiálkou obrovské naftařské společnosti. Většina poškozených bude proto požadovat vysoké odškodné.

„Je to poprvé, kdy vláda dala souhlas s tím, že proces bude po celou dobu z pedagogických důvodů natáčen,“ uvedl pro ČT publicista Jiří Slavíček. Kvůli velkému počtu účastníků procesu musel být dokonce upraven jeden sál na toulouské radnici.