Verheugen: Předsednictví ČR je výhodou

Brusel - Evropský komisař pro podnikání a průmysl Günter Verheugen dnes označil za výhodu, že unii v současnosti předsedá Česká republika, která patří mezi nové členské státy Evropské unie. České předsednictví Verheugen považuje za záruku, že populisté ve starých členských zemích neudělají z rozšíření Evropské unie "hromosvod potíží", jimž EU musí nyní čelit. Prohlášení, které Verheugen vydal v Bruselu, také připomíná, že Evropská komise se potřebuje nyní spolehnout na předsednictví, které je ochotné spolupracovat a které se plně soustředí na svou práci.

„Ještě neuběhly ani dva měsíce českého předsednictví a již nyní je víc než jasné, že patří k nejnáročnějším za celé desítky let,“ uvedl komisař.

„Evropa prochází hospodářskou krizí nebývalých rozměrů. Prvotní krize finančního sektoru zachvátila reálnou ekonomiku rychlostí, kterou se nikdo neodvažoval předvídat. Sociální důsledky tohoto rychlého propadu ve výrobě a obchodu se ještě plně neprojevily. Zanedlouho k tomu ale dojde a pak budeme čelit nejen hospodářskému zpomalení, ale také rostoucí nezaměstnanosti,“ varoval Verheugen.

V návaznosti na nedělní závěry berlínské schůzky vrcholných představitelů klíčových evropských ekonomik a EU Verheugen uvedl, že „protekcionismus, intervencionismus a všechny druhy hospodářského nacionalismu by problémy jen zhoršily“.