Tým britských polárníků vyráží zkoumat arktický led

Toronto - Tým britských badatelů plánuje tříměsíční měření tloušťky ledového krunýře Arktidy. Za svým cílem se vydá ze severní Kanady k severnímu pólu. Tříčlenná výprava během čtvrt roku ujde zhruba 1000 kilometrů za jediným účelem - změřit sílu a hustotu ledové vrstvy na severní točně. Z rychlosti tání ledové masy mohou také získat cenné informace o klimatických změnách. Při teplotě -50 stupňů celsia mají denně šlapat až 18 hodin, navíc za sebou každý potáhne stokilové sáně. Výzkumníci budou muset i s přístroji plavat v mrazivé vodě.

Výprava dvou mužů a jedné ženy hodlá desetkrát za den vyvrtat díru do ledu a změřit jeho tloušťku. Na cestu si bere taky špičkový radar - údaje o ledovcích bude sbírat každých deset centimetrů. „Víme, že tam je vrstva ledu a známe přibližně i její rozměry. Takhle mu ale ještě přesněji porozumíme,“ uvedl vedoucí expedice Pen Haddow.

Jejich údaje doplní poznatky ze satelitů a ponorek, jejichž měřící systémy nerozlišují vrstvy ledu od vrstev sněhu. „Jediným způsobem, jak pořádně zjistit tloušťku sněhu a ledu, je měřit od povrchu polární krusty a ve vrtech,“ poznamenal před zahájením expedice Hadow, který jako první člověk došel v roce 2003 sám bez asistence z Kanady na severní pól. V nové misi ho budou provázet výzkumnice Ann Danielsová a fotograf Martin Hartley.