Medveděv čeká od Obamy lepší přístup k otázce protiraketové obrany

Moskva - Od prvního setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou očekává jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv vstřícné jednání a partnerský přístup v otázce evropského systému protiraketové obrany. Ruský prezident pevně věří, že nová administrativa USA zaujme "více tvůrčí a partnerský postoj", než její předchůdci. Umístění amerického protiraketového radaru a protiraketových střel v Polsku prý není podle Medveděva v současně navrženém formátu aktuální.

„Věřím, že nový kabinet Spojených států zaujme k tomuto problému více tvůrčí a více partnerský postoj,“ řekl podle dnešní informace agentury ITAR-TASS Medveděv v rozhovoru se španělskými novináři. „Od našich amerických kolegů jsme už signály tohoto druhu dostali. Pevně doufám, že se tyto náznaky změní v konkrétní návrh.“

Hlavním problémem je podle ruské hlavy státu skrytá motivace celého projektu, který má být - ať už přímo, či nepřímo - namířen proti samotnému Rusku. Odmítá tak americké argumenty, že štít má chránit USA a jejich evropské spojence před případným úderem z nepřátelsky naladěných států jako Írán či Severní Korea. Medveděv a Obama se podle zdrojů z Bílého domu a z Kremlu telefonicky koncem ledna shodli na tom, že roztržku ve vztazích mezi Spojenými státy a Ruskem je třeba ukončit.