Z vrtulníku se Fritzl asi fotit nebude

Vídeň - Vrtulníky paparazziů by neměly rušit přelíčení s amstettenským tyranem Josefem Fritzlem. Soud v rakouském Sankt Pöltenu proto požádal ministerstvo dopravy, aby byl po celou dobu procesu uzavřen vzdušný prostor nad justiční budovou. Kameramani a fotografové totiž nebudou mít do soudní síně přístup, a jediné záběry by tak mohli pořizovat ze vzduchu. Soud se má konat od 16. do 20. března.

Podle obžaloby Fritzl 24 let věznil ve sklepě svou dceru Elisabeth, asi 3000krát ji znásilnil a zplodil s ní sedm dětí, z nichž jedno krátce po narození zemřelo. Kauza byla odhalena loni v dubnu, když jedno z vězněných dětí muselo do nemocnice.

Tento nejhorší případ incestu v rakouských dějinách budí velkou pozornost médií, Elisabeth a její děti pronásledují paparazzi. Snažili se k nim proniknout v převlecích i na psychiatrickou kliniku nedaleko Amstettenu, kde do loňského prosince rodina pobývala. Nyní je na utajeném místě.

Zatímco loni v dubnu po odhalení případu se snímky Fritzlových pořízené z balkonu od sousedů prodávaly za 50 až 100 eur (asi 1 400 až 2 800 korun), nyní jsou média za exkluzivní obrázky ochotna vydat statisíce eur. Už loni se podle mnohých sdělovacích prostředků jeden ze zaměstnanců amstettenské kliniky pokusil fotografie členů rodiny prodat za 300 tisíc eur (asi 8,4 milionu korun).

Snímky Fritzlovy dcery a dětí před nedávnem zveřejnil britský bulvární list The Sun. Rodina se proti tomu ohradila. Podle rakouského zákona zveřejnění fotografií jednoznačně porušuje právo na ochranu osobnosti. Začátkem února rozhodl vídeňský soud o tom, že německý časopis Der Spiegel musí zaplatit odškodné Fritzlově manželce. Svým článkem podle soudců porušil její „navýsost osobní oblast života“.