Ve Slovinsku nalezen hromadný hrob z druhé světové války

Lublaň - Slovinské úřady dnes oznámily nalezení masového hrobu s pozůstatky několika stovek lidí, zabitých těsně po skončení druhé světové války. Jde údajně o oběti komunistických partyzánů, kteří si tehdy vyřizovali účty se svými politickými protivníky. Mumifikovaná těla byla ukryta v dole a k jejich usmrcení byl podle všeho použit otravný plyn.

Místo nálezu se nachází v dole Huda Jama poblíž městečka Laško asi 90 kilometrů od hlavního města Lublaně. Mumifikovaná těla byla vhozena do dvou 45 metrů hlubokých jam, k nimž vedla asi 400metrová důlní chodba. Pachatelé se snažili důkladně ukrýt všechny stopy zločinu. Chodba byla totiž na asi devadesátimetrovém úseku zasypána horninou a vyšetřovatelé a historici museli překonat i šest zátarasů, z toho dva z betonu.

Podle odhadů zavraždili jugoslávští komunističtí partyzáni po skončení druhé světové války až 300 tisíc domácích kolaborantů s nacistickými okupanty. Popravy se uskutečnily v přísném utajení v květnu a červnu 1945. Ve Slovinsku se údajně nachází kolem šesti stovek masových hrobů, prozkoumáno bylo zatím jen 116 z nich. Největší hrob obsahoval na 35 tisíc těl a byl odkryt v roce 2007 při stavbě dálnice poblíž Mariboru.