Ukrajinská policie se pokusila vniknout do firmy Ukrtransgaz

Kyjev - Ukrajinská tajná policie SBU se podle informací tiskového mluvčího společnosti Naftogaz Ukrajina Valentyna Zemljanského pokusila vniknout do kanceláří firmy Ukrtransgaz v Kyjevě. Na místo ale přispěchali poslanci a policie budovu opustila. Ukrtransgaz je dceřinou společností právě Naftogazu, kterou vyšetřovatelé prohledali již ve středu.

„Zástupci SBU vedou vyšetřování v rámci kriminálního případu týkajícího se machinací v plynárenském sektoru,“ uvedla v prohlášení mluvčí SBU Maryna Ostapenková.

Když nezaplatíte, zastavíme dodávky, hrozí Putin

Pokus vyšetřovatelů státní bezpečnosti skončil neúspěšně zřejmě po politickém zásahu kvůli hrozícím mezinárodním komplikacím. Vyplývá to z
reakce Kyjeva na prohlášení ruského premiéra Vladimira Putina, který pohrozil přerušením dodávek plynu, pokud ukrajinská splátka za uplynulý
měsíc nedojde do Moskvy v souladu s dohodami do 7. března. Naftogaz poté oznámil, že zbývající částku poukázal již dnes.

„Pokud důsledkem akcí ukrajinských bezpečnostních orgánů a zatčení řady činitelů bude to, že nedojde včas platba (za ruské dodávky plynu), povede to k zastavení našich energetických dodávek zákazníkům na Ukrajině i zákazníkům v Evropě,“ prohlásil Putin.

SBU již ve středu prohledala kanceláře vedení Naftogazu, kde údajně hledali originály smluv o dodávkách plynu mezi Ukrajinou a Ruskem, jež byly podepsány v lednu. O několik hodin později ale podle zástupce Naftogazu opustili budovu bez dokumentů.

Podle pozorovatelů toto vyšetřování dokazuje stupňující se mocenský boj mezi prezidentem Viktorem Juščenkem a premiérkou Julijí Tymošenkovou. Státní policie SBU podléhá Juščenkovi, zatímco vlastníci Naftogazu údajně patří k oporám Tymošenkové.

Podle Tymošenkové jde o snahy ochromit dodávky plynu

Premiérka Tymošenková po včerejším zásahu prohlásila, že cílem akce bylo ochromit plynárenský systém země. Podle ní jde o boj o 11 miliard kubických metrů plynu, které nyní patří Ukrajině. Jeho vlastnictví si nárokovala neprůhledná korporace Rosukrenergo, „ale vláda to nedovolí“, řekla Tymošenková. Juščenko ale řekl, že policisté postupovali v souladu se zákonem.

Společnost Ukrtransgaz spravuje jako dceřiná společnost firmy Naftogaz ukrajinské plynovody. Naftogaz Ukrajina je právně zodpovědný za dodávky ruského plynu přes ukrajinské území do Evropy. Byl jedním z hlavních aktérů tzv. „plynové krize“ ze začátku roku, která vyvrcholila během dvoutýdenního zastavení ruských dodávek do EU letos v lednu. Situaci vyřešila až dohoda, které dosáhla předsedkyně vlády Julie Tymošenková. Tu prezident Juščenko často kritizoval jako „porážku pro Ukrajinu“, nenaznačil ale, že by ji chtěl změnit nebo zrušit.

Vladimir Putin
Zdroj: ČT24