Japonská vláda přispívá na odškodnění obětí havárie ve Fukušimě

Tokio - Japonská vláda schválila balík peněz pro provozovatele jaderné elektrárny Fukušima, kterou v březnu poškodilo zemětřesení a tsunami. Společnost TEPCO dostane v přepočtu 209 miliard korun, které použije na odškodné pro oběti havárie a na dekontaminaci reaktorů. První kompenzace evakuovaným už společnost vyplatila. Peníze ale nejspíš nebudou společnosti stačit.

Japonská vláda dnes schválila plán poskytnout provozovateli jaderné elektrárny Fukušima, elektrárenské společnosti TEPCO, 900 miliard jenů (209 miliard Kč). Jenže to zřejmě na kompenzace a sanaci nebude stačit. Vládní experti odhadují, že TEPCO bude muset do března roku 2013 vyplatit asi pětinásobek dnešní schválené sumy.

Po havárii ve Fukušimě uniklo do ovzduší, půdy i vod velké množství radioaktivního materiálu a muselo být evakuováno na 70 tisíc lidí. Při ničivém zemětřesení a tsunami zemřelo přitom 15 tisíc lidí. Kolem Fukušimy vznikla mrtvá zóna. Bude trvat roky, než bude znovu bezpečná. Podle odhadů potrvá až 30 let, než se podaří zlikvidovat jadernou elektrárnu Fukušima.