Útočníkům v Severním Irsku padli za oběť nejméně dva vojáci

Belfast - Noční oblohou nedaleko severoirského hlavního města zaznívala střelba. Neznámí útočníci zde napadli britskou armádní základnu, za oběť jim padli dva vojáci z tamní osádky. Vážně zraněni byli nejméně čtyři další lidé, z toho dva vojáci a dva civilisté. K prvnímu smrtelnému útoku proti britské armádě v Severním Irsku za posledních dvanáct let se prostřednictvím kódovaného telefonátu dublinským novinám přihlásila organizace Pravá IRA, gerilová skupinka odpadlíků od Irské republikánské armády (IRA). Atentát odsoudily všechny politické skupiny v Severním Irsku.

Střelci zaútočili z auta na kasárna Massereene v severoirském hrabství Antrim asi 25 kilometrů severně od Belfastu v době, kdy vojáci přebírali na bráně pizzu. Policie vyvrátila první zprávy, že teroristé se převlékli za poslíčky, nebo že se dostali do základny v autě s pizzou. Detektiv Derek Williamson uvedl, že střelci vypálili první dávku, a když jejich oběti byly na zemi, pokročili kupředu a začali na ně znovu střílet. „Není pochyb o tom, že šlo o pokus o mnohonásobnou vraždu. Byli tam dva střelci s automatickými zbraněmi a třetí osoba řídila auto,“ řekl Williamson.

Oba zastřelení vojáci, kterým bylo něco přes 20 let, měli zanedlouho odletět do Afghánistánu. Zraněni byli další dva vojáci a oba poslíčci s pizzou. Jeden ze zraněných je údajně v kritickém stavu.

Střelba následovala poté, co se objevily zprávy o působnosti britských speciálních jednotek v Severním Irsku. Mají údajně sbírat informace o odštěpeneckých republikánech. Nacionalističtí politici na tyto zprávy reagovali rozhořčeně. Severoirský policejní šéf Hugh Orde v pátek prohlásil, že jeho jednotkám pomáhají „specialisté“. Vyloučil ale, že by šlo o „speciální síly“.

Ministerský předseda Gordon Brown označil akci za zbabělý útok. Zdůraznil, že „žádnému vrahovi se nepodaří vykolejit mírový proces, který má podporu naprosté většiny lidí v Severním Irsku“. Přislíbil zároveň, že udělá vše pro to, aby se pachatelé dostali před soud. „Malá skupinka zlých lidí nemůže ochromit vůli lidí žít společně v míru,“ řekl irský premiér Brian Cowen. Irsko bylo spolu s Británií zprostředkovatelem mírové dohody mezi oběma znepřátelenými stranami v Severním Irsku. Od útoku se distancovalo i někdejší tvrdé jádro Irské republikánské armády a také nacionalistická strana Sinn Fein.

Neklidný klid zbraní

Severoirský konflikt mezi probritskými protestanty a proirskými katolíky si v letech 1966 až 1998, kdy obě strany podepsaly mírovou dohodu, vyžádal na 3 600 životů. Britské jednotky, které v oblasti dbaly o bezpečnost, se stáhly v roce 2007. Navzdory mírové dohodě přesto ojediněle dochází k násilí.

Letos v lednu bezpečnostní síly zneškodnily v obci Castlewellan 140kilogramovou bombu. K odpovědnosti za umístění trhaviny se přihlásila jistá odštěpenecká republikánská skupina.