Po selhání v Iráku budou USA opatrnější při rozpoutání dalšího konfliktu

Washington - "Lekce z omylů, kterých jsme se dopustili v otázce iráckého vlastnictví zbraní hromadného ničení, a v dalších věcech, které se staly, způsobují, že každý nový prezident USA bude velmi, velmi opatrný, pokud by šlo o rozpoutání nového podobného konfliktu," prohlásil v rozhovoru pro americkou televizi PBS americký ministr obrany Robert Gates.

Gates tvrdí, že příští prezidenti si určitě předem důkladně rozmyslí, než rozhodnou, že se USA zapojí do nových konfliktů. „Myslím, že překážky, které bude nutné překonat, budou nyní mnohem větší, než byly před šesti či sedmi lety,“ řekl. Podle Gatese si americká administrativa před rozpoutáním vojenského konfliktu rozhodně položí otázku, zda hrozí, že by případný nepřítel zaútočil na Spojené státy.

Důvodem opatrnosti USA pustit se do dalších vojenských operací je konflikt v Iráku, který vypukl kvůli podezření, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení. V roce 2003 to tvrdily americké zpravodajské služby, po invazi Američanů se ale žádné takové podezření nepotvrdilo, zpravodajské služby v tomto ohledu selhaly.  

USA se za vlády Baracka Obamy zaměří především na bezpečnost v Afghánistánu, podle Gatese by se dala situace řešit dialogem afghánské vlády s povstalci: „Myslím, že většina povstalců je ochotna k politickému usmíření. Nezbytné ale je, aby k němu došlo podle podmínek afghánské vlády.“

Vývoj počtu amerických vojáků v Iráku
Zdroj: ČT24