Německo a Francie kvůli summitu NATO obnoví kontroly na hranicích

Berlín/Praha - Německo a možná i Francie obnoví namátkové kontroly na svých hranicích kvůli summitu NATO, který se v těchto zemích v dubnu koná. Kontroly budou zavedeny na vybraných hraničních přechodech, které se nyní nachází uvnitř schengenského prostoru s nestřeženými vnitřními hranicemi. Uvedlo to německé ministerstvo vnitra s tím, že kontroly možná zavede i sousední Francie.

Podle německého ministerstva jsou kontroly důležité k zabránění vstupu potenciálních pachatelů trestných činů během summitu. Kontroly se budou týkat také vnitroschengenských letů a námořních hranic.

Summit NATO se koná 3. až 4. dubna ve městech Baden-Baden a Kehl spolu s francouzským Štrasburkem, jenž bude hlavním dějištěm setkání představitelů členských zemí aliance. Mezi účastníky bude kromě dalších vrcholných politiků i americký prezident Barack Obama.

Německé ministerstvo schválně „z policejně taktických důvodů“ předem nesdělilo, na kterých hraničních přechodech budou lidé kontrolováni. Rozsah bezpečnostních opatření se však má omezit jen na nutnou míru.