Winnenden si připomněl 15 obětí střelce, který vraždil pro zábavu

Winnenden (Německo) - V západoněmeckém Winnendenu se konala vzpomínka na 15 obětí, které minulý týden zastřelil Tim Kretschmer v tamní střední škole. Lidé se před ní shromáždili a celé město i zemský parlament držely minutu ticha. Kretschmerova rodina se také v úterý poprvé omluvila pozůstalým po obětech řádění jejich syna. Učinila tak prostřednictvím otevřeného dopisu, jímž vyjádřila příbuzným mrtvých nejhlubší soustrast.

„Strašlivým a nepochopitelným činem našeho syna a bratra jste přišli o to nejcennější a nejdůležitější, o milovaného člověka,“ stojí v listu, který pozůstalým rozeslal právník rodiny Kretschmerových. „Stále znovu a znovu se ptáme, jak se to mohlo stát. Proč jsme si jeho zoufalství a zloby nevšimli. (…) Jsme otřeseni a stojíme plačky a neschopni slova před touto neuvěřitelnou tragédií. Chtěli bychom vyjádřit naši nejhlubší soustrast obětem, rodinným příslušníkům a přátelům. Všechny naše myšlenky jsou také s těmi, kteří byli zraněni na těle i na duši,“ uzavřela rodina otevřený dopis.

Střelec minulou středu začal bezhlavě pálit ve své bývalé škole. Zabil devět studentů, tři učitelky a další tři lidi na útěku z místa činu, než zbraň obrátil proti sobě. Čin, který v Německu znovu vyvolal debatu o kontrole držby zbraní a o násilí mezi mládeží, stále skrývá mnoho neznámých. Nic se neví o motivu mladíka, který neměl příliš kamarádů a většinu volného času trávil hraním akčních počítačových her. Spekuluje se také o jeho duševním stavu. Úřady tvrdí, že se v posledním roce léčil kvůli depresím, jeho rodiče to ale popřeli. Timův otec je vyšetřován kvůli spoluvině na masakru, neboť pistoli Beretta, se kterou jeho syn zabíjel, nechal na rozdíl od ostatních svých zbraní neuzamčenou v ložnici, což odporuje německému zákonu o držení zbraní.

Kretschmer údajně vraždil pro zábavu a chtěl pokračovat

Igor Wolf, kterého pachatel po činu držel dvě hodiny jako rukojmího, řekl německému časopisu Stern, že Kretschmer střílel ve své bývalé škole ze zábavy a údajně plánoval masakr i v další škole. „Už jsem zabil 15 lidí v mojí bývalé škole a ještě jsem dneska neskončil,“ řekl mu údajně Kretschmer. Po celou dobu jízdy přes Stuttgart až k městečku Wendlingen si prý střelec hrál levou rukou s municí a pravou mířil na řidiče.

Wolf osudného 11. března čekal v autě na svou ženu kousek od střední školy, kde sedmnáctiletý milovník akčních počítačových her postřílel devět žáků, tři učitelky a poté na útěku tři další osoby. Krátce před desátou hodinou dopoledne prý zadními dveřmi do jeho vozu naskočil mladík s pistolí a poručil mu, aby ujížděl rychle pryč.

„Myslíš, že najdeme ještě jinou školu?“ zeptal se údajně Kretschmer Wolfa. Ten se údajně snažil pachatele, který se mu prý jevil jako blázen, zklidňovat. Zeptal se ho mimo jiné, proč střílel. „Ze srandy, protože to byla zábava,“ odpověděl mu prý mladík zcela zřetelně.

Wolfovi se nakonec podařilo Kretschmerovi utéct až na dálničním výjezdu před Wendlingenem, když jim policejní hlídka nařídila sjet do odstavného pruhu, kde Wolf z jedoucího auta vyskočil. Ve městě vzdáleném asi 40 kilometrů od Winnendenu se pak Kretschmer zastřelil.