Dnes padne verdikt v kauze Fritzl

Sankt Pölten - Soud v rakouském Sankt Pöltenu dnes rozhodne o vině a nevině a o výši trestu pro Josefa Fritzla. Ten podle obžaloby 24 let věznil ve sklepení svého domu v Amstettenu svou dceru Elisabeth, znásilňoval ji a zplodil s ní sedm dětí, z nichž jedno krátce po narození zemřelo a tři vyrůstaly ve sklepě společně s matkou. Fritzl přiznal vinu ve všech bodech obžaloby. Rozsudek bude vynesen veřejně, pravděpodobně odpoledne. Obhajoba pak bude moci do tří dnů podat odvolání, nejpozději v úterý bude jasné, jestli rozsudek nabude právní moci.

Fritzl čelí obvinění z šesti vážných zločinů - z vraždy, zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a krvesmilstva. Jeho plné doznání je sice polehčující okolnost, je ovšem otázka, jak to posoudí osmičlenná laická porota a soudci. Třiasedmdesátiletému muži hrozí doživotí. Státní zástupkyně Christine Burkheiserová navrhuje, aby soud v každém případě rozhodl o jeho umístění do ústavu pro duševně narušené pachatele. Pokud by totiž nakonec dostal časově omezený trest vězení, byl by po jeho odpykání izolován na neomezenou dobu v ústavu s nařízenou léčbou.

Fritzl s dcerou Elisabeth zplodil sedm dětí. Jedno z nich (Michael) krátce po narození zemřelo a Fritzl mrtvolku spálil v kotli. Tři z dětí (Kerstin, Stefan a Felix) byly po celý svůj dosavadní život zavřeny spolu s matkou v podzemním úkrytu, další tři (Lisa, Monika a Alexander) zřejmě pro nedostatek místa ve sklepě jejich otec a dědeček v jedné osobě „adoptoval“ - byly nalezeny na prahu domu s dopisy, které údajně napsala jejich matka. Případ se provalil až loni koncem dubna, kdy jedno z vězněných dětí upadlo do bezvědomí a Fritzl je musel odvézt do nemocnice.

Dům v rakouském Amstettenu, v jehož podzemí Josef Fritzl 24 let věznil svou dceru Elisabeth a zplodil s ní sedm dětí.
Zdroj: ČT24