USA posílí ostrahu hranice s Mexikem

Washington - Spojené státy posílí bezpečnostní opatření na hranici s Mexikem. Plán v hodnotě 700 milionů dolarů počítá s navýšením počtu agentů a kontrol. Bílý dům tak chce vystupňovat boj proti drogovým kartelům, pomoci sousednímu Mexiku a zabránit tomu, aby se tamní vlna násilí přelila i do USA. Mexická vláda se v příhraničních oblastech snaží zastavit násilí vyvolané válkou drogových gangů, při níž letos zahynulo přes 1000 lidí. Do Mexika dnes míří i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Cílem nové americké strategie je potírat rostoucí moc mexických kartelů, které do Spojených států pašují drogy v hodnotě miliard dolarů a z USA do Mexika protizákonně vyvážejí zbraně a peníze. Podle plánu by měl být zvýšen v pohraničních oblastech počet imigračních a celních úředníků i agentů, kteří se zabývají potíráním obchodu se zbraněmi a narkotiky. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vytvoří speciální jihozápadní zpravodajskou skupinu, která bude koordinovat veškeré akce proti mexickým drogovým kartelům. Spojené státy v rámci této strategie poskytnou Mexiku pět vrtulníků.

Obamovova administrativa také stále zvažuje možnost, že v případě velkého nárůstu násilností by k americko-mexické hranici vyslala armádu. Pravděpodobně by šlo o příslušníky Národní gardy.

Během loňského roku v Mexiku ve válce drogových gangů přišlo o život přes 6 000 lidí, letos to je zatím 1 000 osob. Nárůst násilností a únosů se dotkl i jihozápadu Spojených států. Vyšetřovatelé uvádějí, že devět z deseti zbraní zabavených v Mexiku na místech, kde se strhne přestřelka mezi drogovými kartely, pochází od amerických obchodníků.

Mexický prezident Felipe Calderón si potírání pašeráků drog stanovil za jeden ze svých hlavních cílů. Do boje s nimi vyslal 45 tisíc vojáků. V pondělí jeho vláda vypsala odměnu ve výši až dvou milionů amerických dolarů za informace, jež by vedly k dopadení 24 nejhledanějších bossů drogového podsvětí.