Bursík: Klaus bude dál popírat změny klimatu, bude to ale jen show

Londýn - Martin Bursík se v britském listu Guardian ohradil proti názorům prezidenta Václava Klause na klimatické změny. Nedávno tento list ve svém komentáři kritizoval právě výroky českého prezidenta o globálním oteplování. Bursík dnes napsal, že oficiální postoje České republiky nebo nynějšího předsednictví Evropské unie na změny klimatu s těmi Klausovými nesouvisí.

Bursík v listu napsal, že ačkoli Klaus zastává velmi důležitý post, není to funkce, která je volená lidmi. Bursík pak zdůraznil, že prezidentovy názory nijak nesouvisejí s oficiálními postoji České republiky. „Ve své funkci Václav Klaus již označil za 'nepřátele svobody' nejen každého, kdo se domnívá, že je klimatická krize, ale i nevládní organizace, stoupence registrovaných partnerství, Evropskou unii a v podstatě každého, kdo s ním v něčem nesouhlasí,“ napsal Bursík.

Pokračoval tím, že Klausovy výroky přitahují pozornost především proto, že se snadno dostávají do médií. Bursík ovšem upozornil, že to neznamená, že by Klaus strhával na svou stranu veřejnost. „Nejsou žádné důkazy o tom, že by jeho názory měly dopady mimo vybranou skupinu přívrženců a ideologů. Bude pokračovat ve svém světovém turné, na němž bude popírat klimatickou změnu a podporovat nečinnost. Ale bude to okrajová show,“ napsal český ministr.

Bursík se ovšem ohradil proti argumentu listu Guardian, který napsal, že Klausovy extrémní názory jsou důkazem toho, že by se mělo v Evropské unii zrušit střídavé předsednictví. Český politik poznamenal, že české předsednictví se aktivně podílí na boji s klimatickými změnami, prý už v této věci jednalo jak se členskými zeměmi, tak s novou americkou administrativou.

„Až české předsednictví skončí, věřím, že spravedliví pozorovatelé uznají, že jsme usilovali o to, aby Evropa byla na globální úrovni partnerem při řešení světové ekologické krize,“ zakončil svůj článek Bursík.