Obama: Legalizace marihuany americké hospodářství nespasí

Washington - Americké ekonomice bojující s krizí byla věnována většina dotazů, na něž dnes přes internet odpovídal americký prezident Barack Obama. Jak uvedl washingtonský zpravodaj ČT Michal Kubal, mnoho nových argumentů v diskusi nezaznělo, prezident ale odpovídal mimo jiné na oblíbený dotaz, zda by americké ekonomice nepomohla legalizace marihuany. Jednoznačně uvedl, že nepomohla. Asi 93 tisíc Američanů položilo prezidentovi prostřednictvím internetu přes 104 tisíce otázek. O jejich pořadí rozhodovalo 3,6 milionu návštěvníků webových stránek Bílého domu.

Šlo o první virtuální setkání Obamy s občany od jeho lednového nástupu do prezidentského úřadu. V diskusi obhajoval především svou hospodářskou politiku, která má americkou ekonomiku vyvést z nejhorší krize za několik posledních desetiletí. Američany v této souvislosti žádal o trpělivost.

Téměř 70 tisíc lidí sledovalo Obamovo virtuální setkání s občany přímo na webu Bílého domu, vysílaly ho ale i některé televize. Kromě diváků u televizních obrazovek a monitorů počítačů Obamu přímo v Oválné pracovně, odkud k Američanům hovořil, sledovala malá skupinka lidí. „Je to experiment, ale je to pro mě i příležitost podívat se na počítač a získat přehled o tom, o co se zajímají Američané po celé zemi,“ řekl Obama ve videu na stránkách Bílého domu. Před volbami využíval internet, aby byl v kontaktu se svými voliči, aby mobilizoval své příznivce a aby žádal o finanční podporu pro svou volební kampaň.

Obamova hospodářská politika byla včera i terčem kritiky českého premiéra Mirka Topolánka v Evropském parlamentu - navíc několik dní před Obamovou návštěvou v Praze. Jak uvedl Michal Kubal, nedlouho po projevu telefonovalo na českou ambasádu ve Washingtonu americké ministerstvo zahraničí, o obsahu hovoru ale není nic známo. O projevu ale jako o hlavní zahraniční zprávě informovaly přední americké deníky New York Times a Washington Post, konzervativní stanice jej využily ke kritice Obamovy hospodářské politiky a CNN si neodpustila poznámku, že den před projevem byla Topolánkově vládě vyslovena nedůvěra právě kvůli jejímu přístupu k řešení krize. Hospodářské důvody vidí za vyslovením nedůvěry i New York Times.

Webové stránky Bílého domu
Zdroj: ČT24/www.whitehouse.gov