Ruské zájmy v Arktidě budou hájit speciální vojenské jednotky

Moskva - Rusko vytvoří zvláštní vojenský oddíl, který bude dohlížet na jeho zájmy v Arktidě. Vyplývá to z dokumentu ruské bezpečnostní rady. Její strategie počítá s tím, že v roce 2020 se Arktida stane hlavní surovinovou základnou celého Ruska. Nároky na bohatá naleziště surovin v Arktidě si dělají ale i Dánsko, Norsko, Kanada a USA.

Předpokládá se, že strategie ruské armády by mohla být schválena na podzim letošního roku. Dokument předpovídá, že Arktida se během deseti let stane pro Rusko hlavním zdrojem ropy a plynu. Aby prý Rusko ochránilo své zájmy, Moskva si vytyčila cíl vytvořit jednotky, které by zajistily v oblasti vojenskou bezpečnost.

Současně se má arktický prostor ocitnout pod bdělejším dohledem Federální bezpečnostní služby, nástupkyně sovětské tajné služby KGB, pod níž spadají rovněž jednotky pohraničníků.

Rusko své nároky na oblasti v Arktidě vzneslo již v roce 2001, v srpnu roku 2007 pak ruští výzkumníci na mořské dno pod severním pólem umístili ruskou vlajku.

Kvůli následkům klimatických změn se předpokládá, že v místech, kde se dřív těžit nedalo, by se v budoucnu daly suroviny získávat. Podle amerických vědců se v oblasti nachází zhruba 13 procent dosud neobjevených celosvětových zásob ropy a 30 procent plynu.

Oblasti Arktidy si kromě Ruska nárokují i další státy, například USA, Kanada, Norsko, nebo Dánsko. Zájem o polární oblast má ale i Severoatlantická aliance nebo Island.