U Libye bylo nalezeno již 100 utonulých uprchlíků

Tripolis - Dalších 77 těl utonulých uprchlíků, jejichž loď se před několika dny potopila u břehů Libye, našly libyjské úřady. S odvoláním na nejmenované zastupitele Tripolisu o tom dnes informovala agentura Reuters. Běženci z různých afrických zemí se patrně snažili dostat z Libye do Itálie. Během předchozích několika dní již bylo nalezeno 23 těl, mrtvých by mělo být dohromady až 300.

„Těla 77 migrantů byla vyplavena na pláži západně od Tripolisu v úterý večer a 23 těl bylo nalezeno mezi nedělí a úterkem,“ oznámil libyjský činitel. Podle něho oběti patří mezi 365 lidí, kteří nastoupili na loď, jež byla určena jen 75 pasažerům.

Mrtvými uprchlíky jsou Somálci, Nigerijci, Eritrejci, Kurdové, Alžířané, Maročané, Palestinci a Tunisané. V úterý tiskové agentury psaly, že zachránit se podařilo pouze 23 běženců ze zmíněné lodi. Další se stále pohřešují.

K evropským břehům mířily celkem čtyři lodě, jedna se potopila, jednu zachránila v neděli libyjská pobřežní hlídka a vrátila ji zpátky do Tripolisu, další byla spatřena nedaleko Malty, poslední měla údajně dorazit do Itálie.