V Kyjevě se kvůli Černobylu pochoduje na parlament

Kyjev - Stovky lidí zaútočily na parlament v Kyjevě. Protestovali proti omezování dávek pro oběti Černobylu. Dav prolomil zátarasy před budovou, policie ale útokům protestujících odolala. Demonstranti protestují proti chystanému omezení sociálních dávek pro lidi, kteří před 25 lety likvidovali následky havárie černobylské jaderné elektrárny.

Do Kyjeva se dnes sjelo asi 7 stovek bývalých černobylských záchranářů z nejrůznějších míst země ve snaze krácení dávek zabránit. Demonstranti prorazili policejní zátarasy a pokusili se dokonce proniknout do sněmovny. Na místě zasahovaly speciální policejní oddíly, které dav zvládaly. Demonstranty přišli nakonec uklidnit poslanci opoziční strany Vlast, kteří jim slíbili podporu. 

Ukrajinský parlament v rámci úsporných opatření projednává návrh zákona o omezení sociálních dávek a penzí pro Ukrajince, kteří se po havárii černobylské jaderné elektrárny v roce 1986 podíleli na záchranných pracích. Zákon už poslanci schválili v prvním čtení, nicméně měli k němu přpomínky, které teď musí vláda dopracovat.

Napětí dnes panuje i uvnitř parlamentu, kde opozice zablokovala parlamentní tribunu. Ohradila ji barikádou z lavic. Opoziční strana Vlast tak protestuje proti odsouzení expremiérky Tymošenkové, která dostala u ukrajinského soudu sedmiletý trest za podpis nevýhodných smluv o dodávkách ruského zemního plynu. Opozice žádá, aby parlament zařadil na program jednání o zákonu, který by mohl Tymošenkovou osvobodit z vězení.

Blokádu parlamentní tribuny uvolnila až dohoda mezi zástupci vládní koalice a opozice, podle níž bude návrh na „dekriminalizaci“ hospodářských deliktů zařazen do programu páteční parlamentní schůze.